Hlavní obsah

Summit V4: premiéři chtějí po Unii vyřešení nedostatku vakcín

Foto: Profimedia.cz

Premiéři zemí V4 a Charles Michel na summitu v Krakově.

Reklama

Premiéři Česka, Slovenska, Polska a Maďarka ve středu jednali na summitu Visegrádské čtyřky v Krakově. Schůzky, která připomněla 30. výročí vzniku V4, se účastnil i předseda Evropské rady Charles Michel.

Článek

Jako apel na Evropskou unii, aby donutila farmaceutické firmy k splnění závazků ohledně dodávek vakcín proti covidu-19, vyzněla slova předsedů visegrádských vlád po jednání v Krakově.

„Urychlení dodávek vakcín je absolutní priorita, na které Evropská komise musí pracovat od rána do večera. Sdílím znepokojení premiérů Visegrádské skupiny (V4),“ prohlásil předseda Evropské rady Michel, který se summitu také zúčastnil. Na společné tiskové konferenci zaznělo i to, že na rychlosti očkování závisí i tempo zotavení středoevropských ekonomik.

„Potřebujeme vakcíny ještě v únoru a březnu, abychom se pandemie zbavili co nejdříve,“ zdůraznil polský hostitel schůzky Mateusz Morawiecki s tím, že přimět farmaceutické firmy ke splnění závazků bude i hlavním tématem videosummitu EU příští týden.

„Vakcína je jediné řešení, a proto mě mrzí, že Evropská unie skvěle vyjednávala a věřila, že farmaceutické firmy budou seriózní. Předplatili jsme 3,2 miliardy eur výrobcům vakcín a objednali jsme 2,3 miliardy vakcín pro 477 milionů občanů EU. Bohužel, dodávky nejenže mají zpoždění, ale dokonce slyšíme, že výrobci dokonce vyvážejí mimo EU vakcínu, i když je na území EU vyráběna. O tom jsme diskutovali. To musí skončit. Potřebujeme vakcíny, potřebujeme rychle očkovat,“ prohlásil český premiér Andrej Babiš.

Za důležité označil i nové koktejly protilátek, které mohou zmírnit průběh nemoci covid-19. Za hlavní ale pokládá vakcíny, které mohou zachránit životy spoluobčanů. EU se musí podle něj poučit, aby se neopakovala situace, kdy je odkázána na dovoz z mimoevropských zemí, jak tomu bylo i v případě dovozu zdravotních pomůcek hlavně z Číny již za první vlny koronaviru.

Slováci uvažují o Sputniku

Babiš na společné tiskové konferenci poděkoval kolegům Mateuszi Morawieckému a Viktoru Orbánovi, kteří nabídli Česku pro případ potřeby kapacity nemocnic v Polsku a Maďarsku, podobně jako to dříve učinilo Bavorsko a Sasko. „Doufáme, že to zvládneme,“ dodal.

Maďarský premiér Viktor Orbán, jehož země jako první v EU dala zelenou k použití i vakcín z Ruska a Číny, opět vybízel, aby za dané situace šla geopolitika i politika stranou. Je podle něj jedno, zda je vakcína ze Západu a Východu, důležité je, aby fungovala. „Jen vakcíny mohou ochránit lidi,“ zdůraznil. „Můj názor je velice blízký Orbánovu. Ochrana zdraví a života nemůže být spojována s geopolitikou,“ přitakal slovenský premiér Igor Matovič, jehož vláda o použití ruské vakcíny také uvažuje.

Orbán upozornil, že premiéři jednali nejen o očkování, ale i obnově ekonomik po pandemii. „To nepůjde jen tak. Bude to vyžadovat hodně práce,“ zdůraznil. „Každý den přináší ztráty lidských životů i obrovské ztráty v ekonomice. Může pak trvat léta, než tyto ztráty doženeme,“ dodal Morawiecki s tím, že v tomto „závodu s časem a pandemií“ je rychlost očkování naprosto klíčová.

Reklama

Doporučované