Hlavní obsah

Šumperská i olomoucká nemocnice zakázaly kvůli zhoršené epidemické situaci návštěvy

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Nemocnice v Šumperku vyhlásila ode dneška kvůli zhoršující se epidemické situaci plošný zákaz návštěv. Výjimku má doprovod u porodu, zákonný zástupce u dětských pacientů a návštěva u pacienta v konečném stadiu nemoci.

Článek

Zákaz návštěv začne platit od čtvrtka také ve Vojenské nemocnici Olomouc. Od poloviny října je pro návštěvy zavřená nemocnice v Hranicích na Přerovsku. Ostatní nemocnice v Olomouckém kraji návštěvy zatím nezakázaly, zpřísnily však režim. V kraji přibylo v úterý 587 nákaz covidem-19.

„Naším cílem je primárně chránit jak naše pacienty, tak i personál nemocnice. O výjimce ze zákazu návštěv rozhoduje výhradně primář příslušného oddělení,“ uvedla mluvčí šumperské nemocnice Hana Hanke s tím, že povolená návštěva se musí prokázat bezinfekčností vůči covidu-19. „V Nemocnici Šumperk je aktuálně hospitalizováno celkem šest pacientů s onemocněním covid-19. Jeden z nich je hospitalizován na ARIP. Většina hospitalizovaných pacientů bohužel není očkována,“ doplnila mluvčí nemocnice. Dobrou zprávou je podle ní rostoucí zájem o očkování. „Ještě před 14 dny naočkovali zdravotníci Nemocnice Šumperk denně zhruba 30 lidí, dnes je to až 200 lidí a zájem o vakcínu proti covid-19 nadále roste,“ dodala mluvčí.

Od čtvrtka začne platit zákaz návštěv na lůžkových odděleních ve Vojenské nemocnici Olomouc, rozhodnutí ředitel nemocnice Martin Svoboda vydal na základě rozhodnutí Krizového štábu ředitelů nemocnic v Olomouckém kraji. Zákaz návštěv platí od 14. října také v Nemocnici v Hranicích, vedení nemocnice to tehdy odůvodnilo zvýšeným výskytem akutních respiračních onemocnění.

Ostatní nemocnice v Olomouckém kraji návštěvy zatím nezakázaly. Lidé mířící za hospitalizovanými ale musí dodržovat hygienická nařízení i zpřísněná pravidla pro návštěvy, aby se minimalizovalo riziko přenosu nového koronaviru. Podmínkou je ukončené očkování, negativní test či prodělaná nemoc covid-19, od jejíhož potvrzení PCR testem nesmí uplynout více než šest měsíců.

Epidemie koronaviru v Olomouckém kraji postupně sílí. Za úterý přibylo do statistik 587 nových případů nákaz covidem-19, což je nejvíce od 23. března. V porovnání s minulým týdnem je to o 274 případů více. Za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel statistiky hlásí 362 případů, o den dříve to bylo 319. Nejhorší situace je nyní na Prostějovsku, kde je registrováno 482 případů na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

Reklama

Doporučované