Hlavní obsah

V Česku se koronavirus šíří nejrychleji z celé EU

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Reprodukční číslo, ukazující rychlost šíření covidu-19, se dnes dostalo na hodnotu 1,79, což je nejvyšší úroveň nejméně od začátku loňského října. Česko je v tomto ohledu nejhorší ze zemí EU.

Článek

Reprodukční číslo, ukazující rychlost šíření nemoci covid-19, je aktuálně v Česku nejvyšší nejméně od začátku loňského října. K dnešku stouplo ze čtvrteční hodnoty 1,65 na 1,79. Vyplývá to z tiskové zprávy Ministerstva zdravotnictví a údajů na webu ministerstva. Tzv. reprodukční číslo uvádí, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný.

Podle statistik Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) je Česko v tomto ohledu nejhorší ze zemí EU. Po nás je nejvyšší reprodukční číslo v Polsku a Maďarsku (v obou 1,6). Nejlépe jsou na tom Malta a Finsko, kde je reprodukční číslo pod hodnotou jedna. Celosvětově je ČR sedmá nejhorší, nejvyšší reprodukční číslo ve světě je v Paraguayi (2,6).

Dnešní hodnota čísla překonala všechny předchozí nejméně od 1. října 2020. Hodnoty za dny před tímto datem nejsou na webu ministerstva uvedeny. Nepřetržitě od konce letošního srpna se reprodukční číslo drží nad kritickou hodnotou jedna, která znamená zrychlování šíření epidemie covidu-19.

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) vydala sadu doporučení, jak epidemii brzdit. Kromě očkování, jako hlavního bodu, radí například „v ohniscích epidemie opět zavést plošné testování ve školách a ve firmách, a to zejména pro osoby, které jsou buď neočkované, nebo neměly v posledních 180 dnech pozitivní PCR test. V první fázi doporučujeme zavést tuto intervenci u škol v okresech s incidencí vyšší než 100 případů na 100 tisíc obyvatel za týden, nebo s procentuální pozitivitou testů vyšší než 5 %. Pravidelné testování je v případě dětí primární intervencí, která může zabránit masivnímu šíření nákazy ve školách. V další fázi potom doporučujeme plošné testování zavést ve firmách, a to v okresech při týdenní incidenci vyšší než 200 na 100 tisíc obyvatel, nebo s procentuální pozitivitou testů vyšší než 10 %. Testování by mělo probíhat v intervalu jednou za 7 dní,“ uvedli odborníci.

Plošné testování je podle nich opatření, které je vhodné pro zavedení lokálně, na úrovni okresů. „Zatím ale nebyl lokální princip při volbě opatření aplikován a jen velmi malé množství opatření bylo zavedeno lokálně. Zdůrazňujeme, že včasným zásahem na lokální úrovni lze předejít dalšímu zhoršení situace (jak v zasaženém, tak v přilehlých okresech) a jedná se tedy o opatření, které je svým určeným rozsahem výhodné nejen z pohledu zamezení šíření nákazy, ale i z hlediska ekonomického,“ dodala MeSES.

Reklama

Doporučované