Hlavní obsah

Superliga se hroutí, šance Slavie vrátit se do Evropské ligy mizí

Foto: Profimedia.cz

Dani Ceballos (vlevo) a Peter Olayinka na momentce z utkání Slavie s Arsenalem. Na hřišti si postup vybojoval londýnský klub, který se pak ale přihlásil k účasti v Superlize. A řeší se, zda tedy nakonec přeci jen do semifinále Evropské ligy nepostoupí Slavia.

Reklama

Evropský fotbal prožívá bouřlivé chvíle. Sotva tucet velkoklubů vyhlásil, že vytvoří Superligu odtrženou od UEFA, hned se toto společenství zase začalo rozpadat. Po protestech fanoušků, zdá se, končí Chelsea, možná i další kluby.

Článek

Zda se zhroutí celý projekt Superligy, není jisté. Pokud by se uskutečnila, platilo by, že zbytek evropského fotbalu zchudne. Ale českým zástupcům mohla tato situace pomoci k lepší pozici v předkolech Ligy mistrů. V rozhovoru pro Seznam Zprávy to řekl Jiří Vrba, český zástupce v ECA. Nutno podotknout, že rozhovor proběhl v úterý odpoledne, kdy ještě nic nenasvědčovalo tomu, že se Superliga začne hned večer drolit. V úterý večer ale rozzuření fandové Chelsea bránili autobusu s vlastními hráči v příjezdu na stadion a podle talkSPORT na svou funkci rezignoval místopředseda představenstva Manchesteru United Ed Woodward. Právě ten byl považován za jednoho z duchovních otců kontroverzního projektu.

Evropská klubová asociace (ECA) sdružuje v zásadě kluby, které se účastní evropských pohárů. Tedy těch, které organizuje UEFA, to je nutno nově podotknout. A to proto, že 12 velmi silných klubů ohlásilo v noci z neděle na pondělí svůj vstup do Superligy, nezávislé na všech dosavadních strukturách. A to vyvolalo obrovský poprask. A také spoustu zmatků, ostrých slov a nejistoty. A ta přetrvává, i když se někteří „uprchlíci“ podle všeho ze superligového tábora zase vracejí zpět.Projekt Superligy ale stále žije. „Pro mě je opravdu velkým zklamáním, jak se naši dosavadní kolegové zachovali,“ říká Jiří Vrba, který v ECA zastupuje pražskou Slavii.

V předchozích dnech a hodinách se intenzivně řešilo, že odchod Realu Madrid, Juventusu Turín, Manchesteru United a dalších velkoklubů, kterých byl původně celkem tucet, sníží atraktivitu Ligy mistrů a ekonomicky tak zasáhne UEFA, zbylé účastníky soutěže a následně vlastně celý evropský fotbal. Ani dosavadní projevy fanoušků rozhodně nevítají americkým sportem inspirovaný model uzavřené Superligy, ve které mají ti největší svou účast garantovanou. Naopak, zdá se, že hlasité protesty fanoušků vedou šéfy některých zainteresovaných velkoklubů k tomu, aby razantně změnili názor.

Superliga vyhlásila své odtržení od dosavadního fotbalového světa jen pár hodin předtím, než UEFA zveřejnila nový herní formát Ligy mistrů pro sezony 2024-27. „Stejní lidé, kteří ho pomáhali připravovat a tvářili se, že s ním nemají problém, najednou udělají tohle,“ netají Jiří Vrba své roztrpčení.

Mezi základní hodnoty a cíle ECA patří nerozdělitelnost evropského fotbalu. Není jednoduché sjednocovat zájmy a nacházet akceptovatelná řešení pro kluby z 55 zemí. Mezi členy ECA jsou přitom jak velkokluby z Anglie, tak třeba ty malé z Malty a podobně. Jejich zájmy a potřeby jsou samozřejmě rozličné, proto bylo leckdy obtížné hledat kompromisy. Každopádně se ECA vždy výrazně stavěla proti tomu, aby se evropský fotbal jakkoli dělil, naopak její úsilí směřovalo k tomu, aby se zamezilo rozštěpení.

Jenže k rozštěpení došlo. A to zjevně proto, že někteří jeli takříkajíc obousměrně, jak jste ve svém tweetu naznačil.

Dva a půl roku intenzivně vznikaly nové modely evropských soutěží. Ve spolupráci UEFA a ECA proběhla spousta schůzek, jednání, pracovních skupin. A všichni tihle lidé, kteří se teď odtrhli, se celou dobu tvářili, že takhle je vše v pořádku a že chystaná nová verze evropských pohárů UEFA má jejich plnou podporu. Když vznesli námitku, tak se o tom jednalo, věci se posouvaly dál a hledal se kompromis. Výsledkem toho všeho byl formát, o kterém jsme se domnívali, že směrem k němu panuje naprostý konsenzus všech zúčastněných, kteří si na to i podali ruce.

Teď mluvíme o tom novém formátu Ligy mistrů pro roky 2024-27?

Ano, ale i pro ty ostatní soutěže. Jenže než to UEFA stihne vyhlásit, stane se tohle! Dvanáct klubů z ECA vystoupí, Andrea Agnelli rezignuje na pozici předsedy ECA a obratem se stane viceprezidentem Superligy… A mně skoro nenapadají slova, jak to celé popsat. Snad spiknutí, podvod…

Možná podraz.

Prostě něco, s čím se těžko smiřuju, když vidím, co všechno se té práci v posledních letech obětovalo.

Co je to Superliga

Spustit se má v srpnu. Hrát ji má 15 stálých členů, kteří budou mít garantovanou účasti ve všech ročnících. A spolu s nimi dalších 5 klubů, které se do Superligy kvalifikují, dosud nebylo vysvětleno jak.

Původně se představilo 12 z 15 stálých členů. Konkrétně Manchester City, Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea a Tottenham z Anglie. Dále španělské kluby Barcelona, Real Madrid a Atlético Madrid. A k nim trojlístek z itálie: Juventus, AC Milán a Inter Milán.

V úterý večer ale proskočily zprávy, že vedení Chelsea, možná i dalších klubů mění názor a ze Superligy vystoupí.

Pan Agnelli tedy nejspíš řídil oba procesy. Coby prezidentovi ECA mu zároveň automaticky příslušelo i křeslo v exekutivě UEFA. A z těchto pozic tedy naoko cílil k integraci evropského fotbalu, zatímco na utajených schůzkách přitom paralelně chystal rozpad. Je to tak?

Evidentně. O tom jeho utajeném programu jsem nevěděl. Samozřejmě občas zazněly hlasy ve stylu: Hele, oni si jedou i po druhé koleji, nějaká taková jednání běží. Ale já si na základě svých pocitů z osobního kontaktu říkal: To snad není možné, vždyť by nám nelhali do očí. Když se na to dívám dneska, s odstupem a s vědomím těch nových skutečností, musí si to člověk vyhodnotit tak, že to všechno byl od nich jen zastírací manévr, který jim poskytl prostor, aby si mohli chystat svoji vlastní akci, zatímco my jsme se naivně domnívali, že všechno jde dobrým směrem a že jsme v tom zajedno. To, co jsem teď právě popsal, není zdaleka jen můj pocit, v posledních dnech jsem o tom vedl dost debat z kolegy z různých platforem ECA. A všichni jsme z toho trochu přepadlí.

Abychom vše nevztahovali jen na Andreu Agnelliho, on přeci nebyl jediným mužem z dosavadního vedení ECA, kdo jel po obou kolejích, že ano?

Z ECA začátkem týdne vystoupilo 12 klubů, účastníků Superligy. V exekutivě ECA měly tyto kluby 6 míst. A sedmým byl prezident Agnelli.

Foto: Profimedia.cz

Vlevo Andrea Agnelli, prezident Juventusu Turín, vpravo jeho viceprezident Pavel Nedvěd.

To abyste to teď v ECA pomalu rozpustili…

To zase ne. Už běží nějaká krizová komunikace, chystají se nové volby. Po mém soudu by řada lidí uvítala, kdyby se do vedení ECA vrátil Karl-Heinz Rummenigge z Bayernu Mnichov. Pod jeho vedením ECA prožívala dobré časy, pak otěže předal panu Agnellimu a sám nyní fungoval coby čestný předseda ECA.

Jak jednání mezi ECA a UEFA na nové podobě evropských pohárů konkrétně probíhala?

Řekněme, že ECA měla v té věci poradní hlas. UEFA přišla s nějakým tématem, návrhem - a my jsme jí k tomu v pracovních skupinách poskytli širokou zpětnou vazbu, podle toho, jak v různých patrech evropského klubového fotbalu tyto nápady rezonovaly. Ale fungovalo to i obráceně. Ten nový model Ligy mistrů v jediné skupině pro 36 účastníků vznikl v naší pracovní skupině, byl to jeden z nápadů kolegy z Ajaxu Amsterdam. Všem se to líbilo, začalo se na tom makat a návrh se posunul až do finální fáze.

Formát Ligy mistrů pro sezony 2024-27

Týmy budou mezi sebou soutěžit v jedné tabulce, již tedy nebudou rozděleny do skupin po čtyřech. Každý z celků, který se do Ligy mistrů kvalifikuje z domácí soutěže či z otevřené kvalifikace, odehraje v rámci hlavní soutěže deset utkání, z nichž polovinu bude hrát na domácím stadionu. Oproti současnému formátu se tak počet utkání jednoho týmu zvýší o čtyři zápasy.

Nejlepší osmička celkové tabulky se přitom kvalifikuje rovnou do vyřazovacích bojů. Týmy, které se umístí na devátém až čtyřiadvacátém místě, zabojují o zbylých osm míst v osmifinále v rámci dvojzápasu play-off.

Takže kluby, které následně vyhlásily Superligu, předtím ohledně nového chystaného modelu Ligy mistrů nereptaly?

Všechno se jevilo tak, že ten nový model je příznivě přijat na všech stranách. Pokrýval zájmy klubů z celého spektra. Nabízel víc zápasů, po kterých kluby volaly. Častým požadavkem také bylo, aby ubyly zápasy, ve kterých o nic nešlo, což byly ve skupinách obvykle duely v pátém či šestém kole. Byl to také model, který uměl vygenerovat víc peněz a nastavit i solidární financování. Jak pro ty, kteří soutěž hrají, tak pro ty, co zůstanou mimo ni. A k tomu další rozdělení peněz pro mládež, ženy a podobně. Mysleli jsme si, že jsme našli vybalancovaný model, který bude všechny bavit.

Účastníci Superligy se zjevně usnesli, že je samotné bude mnohem víc bavit model, ve kterém se s nikým dalším o peníze dělit nebudou. Ale když se ještě vrátíme k té Lize mistů, jíž se dočkáme za 3 roky… Došlo tam k navýšení počtu účastníků ze 32 na 36. Nepochopil jsem přesně, jak se ty čtyři nové týmy doplní. Můžete to osvětlit?

Ta čtyři místa byla pochopitelně předmětem licitace. Když se podíváme do nasazovacího žebříčku, tak první čtyři země podle koeficientů mají v Lize mistrů 4 zástupce, ten pátý jen 2 zástupce. Proto se první z těch čtyř nových míst přesunulo na pátou asociaci, aby dostala třetího účastníka.

Ano, tak to bylo naplánováno. Dále platí, že Ligu mistrů má nyní jistou 10 zemí. Takže to další nově vygenerované místo by dostala země jedenáctá, podle žebříčku. A zbývající dvě nová místa v Lize mistrů byla nejkontroverznější. Došlo k dohodě, že je dostanou kluby, které se sice dostanou do evropských pohárů, ale ne do Ligy mistrů. A přitom mají vysoký koeficient. Řekněme, že by se to týkalo třeba Arsenalu, kdyby byl v lize šestý či sedmý a dostal se do Konferenční ligy. Na základě tohoto pravidla by se tedy dostal do základní skupiny Ligy mistrů. Tohle opatření jsme vnímali jako pojistku právě pro tyto velké kluby, pro případ, že by měly špatnou sezonu. V podstatě dvě místa byla takhle navíc garantována pro silné kluby, pro silné asociace. Jak vidno, ani tohle účastníkům Superligy nestačilo. A jak to tedy bude v tomto ohledu dál, to opravdu netuším.

Zkusme to alespoň odhadnout a naznačit možnosti. Co je nejblíž a tedy nejakutnější, to je semifinálová fáze Ligy mistrů a Evropské ligy. Do ní se probojovalo několik klubů ze Superligy. A v pátek se má UEFA rozhodnout, zda je už nyní ze svých soutěží vyloučí a jak by potom postupovala dál. Co očekáváte?

Nějaké debaty jsem na to téma vedl, ale přiznám se, čím víc se o tom s lidmi z UEFA či ECA bavím, tím se mi vše jeví zamotanější. Existuje celá řada variant. A v zásadě jsou všechny špatné. UEFA na jednu stranu potřebuje udělat tvrdý krok, aby se jí mezi rukama nerozpadlo všechno. Velmi hlasitě zmiňují představitelé UEFA variantu vyloučit superligové kluby už z tohoto ročníku evropských pohárů. To by v Lize mistrů znamenalo, že by v semifinále zbyl jenom Paris SG. (Rozhovor byl pořízen v době, kdy ještě nebyla známa informace o možném návratu Chelsea a Manchesteru City. V semifinále Ligy mistrů už tak nyní patrně hrozí vyřazení jen Realu Madrid - pozn. red.) Nedovedu si představit, že by se do hry vracely sportovní cestou vyřazené kluby. Na druhou stranu by pro UEFA byl velký problém, pokud by se semifinálové a finálové zápasy neodehrály. Už loni se kvůli pandemické krizi snížil výnos Ligy mistrů o 15 procent, tohle by byl další zásek. Z hlediska soutěže obrovské poškození a hlavně negativní zpráva pro držitele televizních práv a reklamní partnery.

Variantě doplnění semifinále o někoho z již sportovně vyřazených čtvrtfinalistů tedy dáváte minimální šanci?

Vím, že ten scénář leží na stole. Ale současně platí, že se na něj všichni dívají nejméně realisticky.

Ono to hodně zajímá i fanoušky Slavie, protože pokud by se tato varianta užila v Lize mistrů, asi by se dalo analogicky očekávat něco podobného i v Evropské lize, kde nedávno Slavii vyřadil Arsenal, tedy jeden z novopečených superligistů, kterým asi hrozí varianta vyřazení z tohoto ročníku evropských pohárů. Může se tedy Slavia do hry ještě vrátit?

Ty debaty jsem s lidmi z UEFA vedl. Bylo mi řečeno: Ano, je to jedna z variant, ale domníváme se, že k ní nepřistoupíme. Upřímně, bylo by to popření sportovního zápolení, šlo by o krok v přímém rozporu s tím, co UEFA často deklaruje. Tedy ať se rozhodne na hřišti, ať rozhodne sportovní kvalita, a ne byznys a politika. Představme si v obecné rovině, že by navrácení už vyřazeného klubu do soutěže hypoteticky následně vedlo k jeho úspěchu. A pak by takový úspěch navěky nesl kaňku, že ten tým už někdo sportovně vyřadil, a pak se vrátil do soutěže takhle administrativně.

Tak uvidíme, to by se mělo rozlousknout v pátek. Pojďme ale dál. Vycházejme z toho, že se Superliga opravdu rozjede, Real Madrid, Liverpool a spol. budou tedy v LIze mistrů scházet. Zůstalo by pak současné nastavení soutěže v platnosti, nebo by UEFA formát příštího ročníku Ligy mistrů po odchodu superligistů nějak upravila?

Základní sportovní formát, tedy například počet skupin a podobně by se určitě neměnil. Co by se ale určitě změnit muselo, by byl takzvaný access list, tedy vstupní klíč do soutěže. Variant, jak to udělat, je obrovské množství, teď nemám představu, jaké řešení by UEFA zvolila. Ale dokážu si představit, že v tomto ohledu by na tom český fotbal rozhodně měl vydělat.

A to tak, že by se velkým zemím ubraly týmy z jejich současné účastnické kvóty a dostalo by se pak tedy i na Česko z druhé desítky koeficientového žebříčku?

Může se stát spousta věcí. Například, že po odchodu Manchesteru United, Liverpoolu, Tottenhamu a spol. škrtne UEFA jejich příspěvky do anglického koeficientu posledních let. V tu chvíli bude všechno vypadat úplně jinak. Jak říkám, těch možností je velké množství. Ale obecně bych si dovolil vytušit, že by situace mohla českým zástupcům pomoci přinejmenším tak, že by je posunula do vyšších předkol, to znamená, že by se dostali hlavní soutěži blíž.

Připouštíte možnost, že se ještě vše vrátí do starých kolejí, Superliga nebude a zatoulané ovečky se vrátí zpět do společného stáda?

Já tomu pevně věřím. I když to tak v tuhle chvíli možná nevypadá. Po mém soudu rozhodne ve finále zájem či nezájem fanoušků. O své příznivce se kluby opírají. A kdyby měly přijít o tuhle základnu, tak by to celé nedávalo smysl. (Zprávy o návratu Chelsea a Manchesteru City tuto předpověď večer potvrdily - pozn. red.)

Lze odhadnout, jak velké ekonomické ztráty může UEFA, potažmo evropskému fotbalu, způsobit odchod některých klubů do Superligy?

Teď můžeme zatím jen spekulovat. Nevíme, jak se k věci postaví držitelé vysílacích práv či sponzoři, je tu strašná spousta neznámých. A opravdu těžko cokoli odhadovat. Obecně lze očekávat, že nějaké finanční prostředky si s sebou Superliga odvede, následkem toho by potom samozřejmě evropský fotbal zchudnul.

Reklama

Související témata:

Doporučované