Hlavní obsah

Kandidát Fousek: Na Strahově bych udělal větší změny než Poborský

Foto: Profimedia.cz

Petr Fousek, jeden z kandidátů na předsedu Fotbalové asociace ČR.

Reklama

Použil slova demokratizace, modernizace. A v příměru dokonce denacifikace. Petr Fousek chce Fotbalovou asociaci ČR změnit, proto kandiduje na pozici jejího předsedy. Tak jako Karel Poborský. Otazník visí nad Vladimírem Šmicerem.

Článek

Druhý kandidát, druhá online tiskovka s prezentací. Zatímco bývalý reprezentant Karel Poborský hovořil před nedávnem zejména o tom, že je zapotřebí spojit nyní v českém fotbale dva znesvářené konce provazu v jeden a že by v rámci Fotbalové asociace ČR rád podpořil a uchoval všechno dobré, co se tam nyní tvoří, zejména v oblasti mládeže, jeho protikandidát Petr Fousek připustil, že kdyby se stal předsedou on, dočkal by se Strahov patrně změn zásadnějších.

„Myslím si, že bych na Strahově a vůbec v asociaci coby předseda provedl hlubší a zásadnější změny než Karel Poborský,“ slíbil Petr Fousek, někdejší generální sekretář svazu, který na předsedu neúspěšně kandidoval už před čtyřmi lety.

„To mi dává morální náskok,“ míní Fousek, který v roce 2017 po těsném souboji podlehl Martinu Malíkovi, který měl tehdy v zádech Romana Berbra, jakož i většinu ligových klubů v čele s pražskou Spartou.

Za Petrem Fouskem tehdy stála zejména Morava, v lize pak především Slavia. Nestačilo to. Jaké fotbalové síly stojí za Petrem Fouskem v roce 2021, na to fotbalový diplomat odmítl odpovědět. Stejně jako před časem Karel Poborský.

„Rozhodné datum je 13. května. Kandidát na předsedu musí podle stanov vykázat patřičný počet nominací z krajů, okresů nebo klubů. A je výsostným právem těch, kteří nominace kandidátům poskytnou, aby o tom nejprve informovali oni sami,“ říká Fousek. Valná hromada Fotbalové asociace ČR, která by měla nového předsedu zvolit, je svolána na 3. června.

Zda budou kandidáti dva, nebo třeba tři, či dokonce ještě větší počet, se teprve uvidí. Stále totiž není zcela vyjasněn vztah mezi Petrem Fouskem a F-evolucí. Její představitelé se k Fouskovi v rozhovorech dlouho vyjadřovali velmi vstřícně, pak naznačovali, že vztahy trochu ochladly. To když Fousek vyhlášení své kandidatury posouval v čase dál, než by bylo „fevolucionářům“ milo. Je tedy možné, že kandidaturu na předsedu vyhlásí i Vladimír Šmicer.

F-evoluci k tomu ostatně navnadily leckde až překvapivě úspěšné volební výsledky jejích kandidátů v regionech.

Co na to Petr Fousek? „Co se týče F-evoluce, jsem v kontaktu s Vladimírem Šmicerem. S F-evolucí máme společného jmenovatele, kterým je reformistický proces v českém fotbale. Jiné skupiny, které po změnách volaly, tady byly už před F-evolucí, ještě v době, kdy fotbal řídil Roman Berbr. Například hnutí Čistý fotbal. F-evoluce deklarovala, že jejím základním cílem je obroda regionálních fotbalových svazů. Tak to vnímám já, F-evoluce se tomu skutečně věnuje, co bude dál a jak se k tomu vyjádří, je na ní.“

F-evoluce akcentuje zásadní personální změny v řízení fotbalu na všech úrovních. Fousek naznačil vize systémových změn.

„Jsme teď v jiné situaci než při volbách v roce 2017. Jisté události (míněno zatčení Romana Berbra) dávají velkou příležitost udělat z FAČR opravdu moderní fotbalový svaz, tak jak je běžné v řadě fotbalových zemí v Evropě.

„Obecně musí do řízení fotbalu vstoupit větší demokratizace. Zaujal mě před časem termín pana redaktora Hoška ze Seznam Zpráv, který ten proces srovnal s denacifikací v poválečném Německu. To jsou věci, které nezařídíte přes noc. Loajalitu musí nahradit odbornost. Musíme eliminovat protekcionismus, klientelismus, zachovat rovné přístupy. Regulovat kumulaci funkcí, fotbalovou asociaci celkově restrukturalizovat, řada systémových prvků je vyloženě zastaralá, neodpovídají už dnešní době,“ míní Fousek.

Fousek říká otevřeně, že by rád fungoval jako profesionální, tedy placený předseda FAČR. „V Evropě je to tak zcela běžné,“ poznamenal Petr Fousek. Dosavadní předseda Martin Malík dostává od fotbalu výplatu coby představitel obchodní společnosti STES.

Fousek nicméně jedním dechem dodává, že v celkovém pohledu má vizi, jak provoz FAČR zjednodušit a zlevnit. „Někdo by se měl starat o infrastrukturu, to FAČR chybí. Zřídili bychom pozici technického ředitele, obnovili mezinárodní úsek. Restrukturalizaci potřebuje i sekretariát, to se neobejde bez personálních změn, při kterých by se prioritně uplatňovalo zmíněné kritérium odbornosti, nikoli loajality jako dosud,“ vzkázal Fousek nepřímo současnému generálnímu sekretáři Janu Paulymu.

„U A-týmu reprezentace a výběru do 21 let bychom samozřejmě dávali důraz na výsledky, u všech mladších reprezentací by byla na prvním místě myšlenka, že jde o investici českého fotbalu do jeho budoucnosti. Větší podporu si zaslouží i ženský fenomén ve fotbale,“ upřesnil Fousek.

Asociace by podle něj měla mnohem víc komunikovat směrem ven. Jak směrem k fanouškům, prostřednictvím médií či sociálních sítí, tak třeba i k profesním uniím. „Máme tu unii trenérskou, možná brzy vznikne rozhodcovská. A pak dvě unie hráčské, to je duplicita, kterou je třeba odstranit,“ podotkl Fousek. Připomeňme, že jednu z hráčských asociací řídí Markéta Vochoska Haindlová, tu druhou, méně radikální, a vůči FAČR tedy konformnější, pak Tomáš Pešír.

Petr Fousek vnímá, že covidová opatření významně poškodila amatérské či mládežnické soutěže. „Je zapotřebí je co nejdříve obnovit. A myslet nadále na rozšiřování členské základny.“

Co si Petr Fousek myslí o svém protikandidátovi? „S Karlem Poborským se dobře a dlouho známe. Byl to fantastický hráč. Jako elév ve svazové výpravě jsem byl už na Euru 1996, jako generální sekretář potom na slavném Euru 2004 v Portugalsku nebo na MS o dva roky později v Německu. A národnímu týmu, ve kterém hrál Karel Poborský významnou úlohu, jsem byl tedy velmi blízko. Karlovu práci pro asociaci v úseku elitní mládeže v posledních třech letech nemohu posoudit, byl jsem v cizině. Obecně jsem ale přesvědčen, že fotbal mají řídit profesionální funkcionáři,“ dodal Fousek.

Naznačil, že nehodlá nikam uhýbat. Ani na pozici místopředsedy, ani do role generálního sekretáře. „Budu kandidovat pouze na předsedu, o jiných funkcích či pozicích vůbec neuvažuji.“

Reklama

Doporučované