Hlavní obsah

Svědectví juniora: V čem je klíčová role Babišových dětí

Andrej Babiš junior reportérům Seznamu v pořadu Zvláštní vyšetřování popsal, že jej na Ruskem okupovaném Krymu nedobrovolně držel Petr Protopopov, který pracuje pro jeho otce.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Novináři, kteří dlouhodobě sledují kauzu Čapí hnízdo, se shodují v jednom: Svědectví dětí Andreje Babiše je pro vyšetřování kauzy českého premiéra zásadní.

Článek

Do případu je zatáhl sám jejich otec Andrej Babiš. A to ve chvíli, kdy děti a dnešní manželku veřejně označil za majitele Čapího hnízda v době, kdy farma čerpala padesátimilionovou dotaci z veřejných peněz.

„Farmu Čapí hnízdo vlastnili v rozhodné době mé dvě dospělé děti a bratr mojí partnerky, který držel podíl odpovídající podílu mých dvou nezletilých dětí a mé partnerky,” řekl doslova Babiš v březnu 2016, když se poprvé ocitl kvůli lživým prohlášením ohledně případu pod tlakem a musel případ vysvětlovat před Sněmovnou.

Do té doby tehdejší vicepremiér mlžil a odmítal říct, kdo je vlastníkem luxusního resortu: „Není to moje. Je to nějaké firmy, která patří do holdingu,” řekl tehdy zkraje měsíce například Novinkám.

Policie, ale i úředníci Evropského úřadu pro boj s podvody OLAF dospěli k závěru, že verze s dětmi je smyšlená. A že má pouze zakrýt skutečného majitele farmy – Andreje Babiše a jeho holding, kteří by na dotaci nikdy nedosáhli. Byla totiž určena pro malé a střední podniky.

Naposledy se roli dětí letos v říjnu věnoval časopis Respekt. „Jejich spolupráce při vyšetřování je zásadní. Oba patřili mezi vlastníky Čapího hnízda v době, kdy farma inkasovala evropskou dotaci. Je nutné přesně zjistit, nakolik byli iniciátory žádosti o evropské peníze a jestli věděli o konspiraci, jež se skrývala za žádostí a která je od počátku letošního roku popsána ve zprávě evropské vyšetřovací jednotky OLAF,“ napsal novinář Jaroslav Spurný.

A dodal, že právě kvůli dětem vyšetřování vázne. „Konec se nedá v nejbližších měsících očekávat. Aktuálním důvodem průtahů je především přístup Adriany Bobekové a Andreje Babiše mladšího – tedy dětí současného premiéra – k vyšetřování. Adriana Bobeková zatím absolvovala jediný výslech, Babiš mladší se zatím ještě nikdy nedostavil. Oba argumentují zdravotními potížemi a mávají potvrzením od lékaře.“

Podobně vidí pozici dětí i časopis Reflex: „Oba sourozenci přitom v kauze hrají klíčovou úlohu, již poprvé rozšifroval sám Andrej Babiš.“

Reklama

Doporučované