Hlavní obsah

Svědectví z Afghánistánu: Jak se Tálibán vrátil k mučení a veřejným popravám

Svět bez obalu: Tálibán pověsil na jeřáb v Herátu mrtvé tělo. Nešlo o ojedinělou demonstraci moci.Video: RFE/RL

 

Reklama

Tálibán nechal na hlavním náměstí v západoafghánském městě Herát pověsit na jeřáb mrtvé tělo. Nešlo o ojedinělou demonstraci moci. Podle analytiků jde o jasný signál, že se islamistické hnutí vrací ke svým původním metodám.

Článek

Svědci z Herátu vypověděli, že na místo byla donesena čtyři těla, z nichž tři skončila vystavená na dalších náměstích ve městě. Tálibové podle nich lidem sdělili, že se čtveřice podílela na únosu a policie je zabila.

Místní policejní velitel, kterého dosadil Tálibán, později uvedl, že čtveřice zemřela při přestřelce s Táliby při vysvobozování uneseného muže a jeho syna.

„Únosci se s námi střetli. Zahájili na nás palbu. Jeden z našich lidí byl zraněn. Při střetu bylo zraněno i dítě. Únosci se pokusili autem najet na další osobu, ale ta nebyla vážně zraněna. Auto únosců spadlo do hluboké rokle u silnice a stále tam zůstává,“ popsal zásah jeden z policistů.

Islamistické hnutí dále uvedlo, že těla vystavila proto, aby se lidem dostalo lekce, že se podobných kriminálních činů nemají dopouštět.

Tálibán už dříve prohlásil, že budou v zemi obnoveny veřejné popravy a tresty. Lidskoprávní organizace označují takovouto praxi za nepřijatelnou a zrůdnou. „Afghánští právníci pracovali mnoho let na sepsání nového trestního řádu, na sepsání nového afghánského trestního zákona, který by byl moderní a který by plnil závazky Afghánistánu vyplývající z mezinárodního práva v oblasti lidských práv,“ uvedla Heather Barrová z organizace Human Rights Watch. „Zdá se ale, že Tálibán tyto zákony ze dne na den přestal dodržovat a nahradil je stejným druhem chování, jakého se dopouštěl v předchozí vládě. Chci říci, že je to opravdu alarmující vývoj. Mnoho lidí doufalo, že Tálibán bude přece jen trochu jiný než v roce 2001.“ Mezinárodní organizace vyzvaly Tálibán, aby nadále respektoval doposud platný afghánský trestní zákoník.

Více v úvodním videu: Další reportáže Rádia Svobodná Evropa najdete v archivu na webu.

Reklama

Doporučované