Hlavní obsah

Afghánské studenty v zahraničí trápí nejistá budoucnost

Svět bez obalu: I afghánské studenty v zahraničí čeká teď nejistá budoucnost.Video: RFE/RL

 

Reklama

Po převzetí moci přerušil Tálibán financování škol pro Afghánce, kteří žijí v zahraničí. Ohrožena je například budoucnost afghánské školy v Dušanbe v Tádžikistánu, která byla založena a financována bývalou vládou.

Článek

„Svržená afghánská vláda nám poslala pět nových školních autobusů, ale ty zůstaly v Mazáre Šarífu,“ říká zástupce ředitele školy v Dušanbe Jamil Fakhrizada. Mazáre Šaríf, čtvrté největší město Afghánistánu, leží na severu země. „Je to pro nás nepříjemné, protože autobusy potřebujeme k dopravě dětí do školy a pak domů; žijí v různých okresech. Byly tam také učebnice a ty rovněž nedorazily.“

Škola má teď problémy také s placením nájemného. Musela zvýšit poplatky, které rodiče platí. Řada z nich jsou však uprchlíci, takže navýšení měsíční platby z 9 na 13 dolarů je pro ně velký problém. „Nevím, co se školou bude. Řekli nám, že se bude nadále vyučovat. Bůh je milosrdný. Doufáme, že se zde bude nadále učit, aby děti uprchlíků z Afghánistánu nezůstaly bez vzdělání,“ říká Abdul Kvasím Jisufí, jeden z nich.

Afghánský velvyslanec v Dušanbe, který zůstal loajální bývalé vládě, nedávno promluvil o budoucnosti školy na tiskové konferenci. „Většina Afghánců zde má zaměstnání a podniká a někteří z nich ve škole i dobrovolně pracují. Problémem je ale nájemné. Budeme se snažit získat nějaké finanční prostředky z různých zdrojů, abychom školu pro naše afghánské děti udrželi v provozu,“ uvedl Muhamad Zaher Aghbár.

Školu navštěvuje 400 žáků a na rozdíl od škol v současném Afghánistánu se v ní učí chlapci a dívky stále společně. Otázka zní, jak ještě dlouho.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované