Hlavní obsah

Švédská novinářka zemřela v ponorce, ale náhodou, tvrdí majitel plavidla

Co se opravdu stalo? Obviněný Peter Madsen už dvakrát změnil výpověďVideo: AP

 

Reklama

Podle majitele ponorky Petera Madsena novinářku Kim Wallovou nešťastnou náhodou zabil poklop, který jí spadl na hlavu.

Článek

Zvláštní případ úmrtí švédské novinářky Kim Wallové má novou kapitolu. Dánský majitel ponorky Peter Madsen přiznal, že reportérka zemřela na palubě jeho plavidla. Původně přitom tvrdil, že ji vysadil v kodaňském přístavu.

Během prvního veřejného jednání u soudu Madsen uvedl, že novinářku zabil poklop, který neudržel otevřený a ten jí tak spadl na hlavu.

„Ztratil jsem rovnováhu a poklop se zaklapl. Tam, kam Kim dopadla, byla kaluž krve,” řekl majitel plavidla před soudem.

Wallová psala o největší amatérsky postavené ponorce reportáž, proto se s Madsenem 10. srpna vydala na cestu jeho plavidlem. V ten den ji také svědci viděli naposledy živou. Když se nevrátila domů, její rodina 11. srpna zalarmovala policii. Ve stejný den zachránila námořní hlídka z potápějící se ponorky Madsena. Podle policie ji poslal ke dnu úmyslně.

Vyšetřovatelé našli 22. srpna zohavené tělo bez hlavy a končetin. O den později ho identifikovali.

„Identifikovali jsme DNA nalezeného těla a shoduje se se vzorkem Kim Wallové,” řekl 23. srpna viceprezident kodaňské policie Jens Moller Jensen.

Madsen tvrdí, že byl událostí otřesený, jednal nelogicky a zvažoval sebevraždu. Zatím není jasné, kdo tělo zohavil. Podle žaloby to byl právě Madsen, který však tvrzení popírá. Během krátkého vyšetřování už ale dvakrát výpověď změnil.

Reklama

Související témata:

Doporučované