Hlavní obsah

Svět zná nového nejstaršího člověka, je jím 116 let stará Japonka

Nejstarší člověk v historii se dožil 122 let.Video: Šimon Felenda, Reuters

 

Reklama

Nejstarší žijící ženou na světě je podle Guinnessovy knihy rekordů Japonka Kane Tanaka. Narodila se v roce 1903 a letos v lednu oslavila 116 let.

Článek

Kane Tanaka miluje stolní hru Othello, vstává v šest ráno a Guinnessova kniha rekordů ji označila za nejstaršího žijícího člověka na světě. Stalo se tak během slavnostního ceremoniálu. Ten proběhl v jihovýchodním Japonsku, kde Tanaka žije, uvedl britský Guardian.

Žena se narodila 2. ledna v roce 1903 jako sedmé z osmi dětí. V roce 1922 se vdala za Hidea Tanaku. Společně měli čtyři děti a páté adoptovali. Kane pravideelně vstává v šest hodin ráno a věnuje se matematice.

Její předchůdkyně v pozici nejstarší ženy na světě byla rovněž Japonka Čijó Mijaková. Ta zemřela v červenci 2018. Bylo jí 117 let. Nejstarším člověkem mezi lidmi vůbec byla Francouzka Jeanne Louise Calmentová. Nejstarší muž byl Japonec Masazo Nonaka. Dožil se 113 let. Nového nejstaršího kmeta Guinnessova kniha rekordů stále hledá.

Japonsko se dlouhodobě umisťuje na předních příčkách mezi státy s nejvyšší dlouhověkostí. Občas se mu proto přezdívá „země nesmrtelných”. Podle průzkumů se 100 let v roce 2017 dožilo více než 70 000 lidí. 88 % z nich byly ženy.

Reklama

Související témata:

Doporučované