Hlavní obsah

Světová jednička v anorganických nanovláknech očekává zlomový rok

Do českého byznysu s nanovlákny firmy investovaly stovky milionů korun. Ilustrační fotografie.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Od vyrovnaného hospodaření ke splátkám investorům. Tak vidí rok 2020 Jan Buk, šéf české nanotechnologické firmy Pardam, která vyrábí nanovlákna odstředivým zvlákňováním. Jako jediná na světě.

Článek

Po deseti letech od vzniku firmy Pardam ji management plánuje přeměnit na akciovou společnost. Část podílu nabídne investorům a za jejich peníze vybuduje obchodní tým. „Věřím, že začneme našim investorům splácet peníze, které do nás vložili,“ říká šéf startupu Jan Buk.

Celkem už investoři do byznysu s nanovlákny v Česku vložili odhadem stovky milionů korun. Firmám pomáhají také evropské i české dotace, za které nejčastěji pořizují drahé technologie. „Investoři jsou ale pořád velmi opatrní,” komentuje situaci na trhu Buk, který je rovněž členem výkonné rady Asociace nanotechnologického průmyslu ČR.

Nanotechnologie jsou pro tradiční konzervativní investory stále příliš rizikové a tolik jim nerozumí. „Technologie nejsou levné, vývoj aplikací stojí spoustu peněz. Znám spoustu zahraničních firem, které si s nanovlákny hrály a dneska už neexistují, protože je sežraly ty náklady samy o sobě,“ vysvětlil v rozhovoru pro magazín Byznys.

Firma z Roudnice nad Labem dodává nanovlákenné filtry pro výrobu potravin, třeba vína nebo olejů, vyrábí bazénové filtry, respirátory nebo pleťové masky. Letos na podzim představila zařízení na ruční výrobu nanovláken Fiber Flow, které chtějí zmenšit a poslat na trh.

Reklama

Související témata:

Doporučované