Hlavní obsah

Nikdo není v bezpečí, varují světoví lídři a vyzývají k pandemické dohodě

Foto: Profimedia.cz

Francouzský premiér Emmanuel Macron, britský premiér Boris Johnson a německá kancléřka Angela Merkelová.

Reklama

Představitelé 23 zemí světa, Světová zdravotnická organizace a Evropská unie volají po nové mezinárodní dohodě, díky které by se svět mohl lépe připravit na další pandemie, jež podle nich svět v budoucnu zasáhnou.

Článek

Vznik nové dohody podpořili lídři a státy napříč pěti světovými kontinenty. Stojí za ní například německá kancléřka Angela Merkelová, britský premiér Boris Johnson, francouzský prezident Emmanuel Macron, jihokorejský prezident Mun Če-in nebo jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa.

Výzvu k uzavření nové dohody zveřejnila světová média jako The Daily Telegraph (Velká Británie), Le Monde (Francie), El País (Španělsko) nebo Frankfurter Allgemeine Zeitung (Německo).

Podle lídrů není otázkou, „jestli bude další pandemie, ale kdy“. Ve zveřejněné zprávě lídři uvádí, že „nikdo není v bezpečí, dokud nejsou všichni v bezpečí“.

Myšlenku nového mezinárodního spojení představil předseda Evropské rady Charles Michel na zasedání G20 loni v listopadu. Právě pandemie covidu-19 ukázala, jak zásadní je mezinárodní spolupráce například ohledně distribuce vakcín a léků.

„Věříme, že národy by měly spolupracovat na základě nové mezinárodní dohody, která nás připraví na budoucí pandemie,“ uvádí se ve zveřejněné zprávě.

Argumentují tím, že by k uzavření nové dohody mělo dojít podobně, jako tomu bylo po druhé světové válce, kdy přišly „nacionalistické a izolacionistické“ tendence. Aktuální pandemii charakterizují jako největší výzvu globální komunity od 40. let 20. století. Dohoda, by podle nich měla podpořit vzájemnou solidaritu a spolupráci, které mohou vést k „míru, prosperitě, zdraví a bezpečí“, uvedl předseda WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Přijdou další pandemie a další zdravotní nebezpečí. Žádná vláda nebo multilaterální organizace nemohou tomuto nebezpečí čelit samy,“ píše se dále. Podle lídrů by na základě dohody byly státy připravené předvídat, odhalit a efektivně reagovat na budoucí pandemie. Zjednodušilo by to také proces sdílení dat, pro který se již předtím vyslovil britský premiér Boris Johnson.

Zveřejněný apel k uzavření nové dohody přichází poté, co globální pandemie vytváří spory mezi jednotlivými státy. Například ten nedávný mezi Velkou Británií a Evropskou unií o dodávkách vakcíny AstraZeneca.

Napětí mezi státy rezonuje i kvůli nakupování vakcín a jejich množství, které získaly bohaté státy na úkor rozvojových zemí. Minulý týden šéf WHO Ghebreyesus uvedl, že nerovnost přístupu k vakcíně proti covidu-19 mezi bohatými a chudými zeměmi se prohlubuje a začíná nabývat „groteskních“ rozměrů.

Reklama

Doporučované