Hlavní obsah

9 minut a 29 sekund. Začal soud s policistou obviněným z vraždy Floyda

Foto: Profimedia.cz

Brandon Williams, synovec zavražděného George Floyda, na tiskové konferenci před soudním jednáním.

Reklama

V pondělí začal ostře sledovaný soud s policistou Derekem Chauvinem, který čelí obvinění ze smrti Afroameričana George Floyda. Podle žalobce byl policejní zákrok nepřiměřený, obhajoba se brání, že šlo o standardní postup.

Článek

V pondělí začal ostře sledovaný a především živě přenášený soudní proces, ve kterém se bude řešit klíčových devět minut a dvacet devět sekund – tak dlouho podle zveřejněných videozáběrů a obžaloby ve skutečnosti klečel policista Derek Chauvin na krku Afroameričana George Floyda kvůli podezření, že zaplatil zfalšovanou bankovkou. Policista nebral ohledy na Floydovy prosby ani to, že nemohl dýchat, a nechal ho během zákroku zemřít.

Podle amerického deníku The New York Times bude nejméně jeden měsíc trvající soudní jednání testem justice i přístupu k policistům obžalovaným z policejní brutality. Chauvin čelí obviněním z vraždy druhého a třetího stupně a ze zabití. Vražda druhého stupně představuje nejvážnější obvinění, pokud se Chauvinovi prokáže, hrozí mu až čtyřicet let vězení.

Více o tom, co procesu předcházelo, se dočtete zde:

Na dvanáctičlennou porotu, kterou doplňují dva náhradníci, apeloval už před zahájením vypjatého soudu bratr zavražděného černocha Philonise Floyd. Cíl jeho žádosti byl prostý – žádá, aby porota shledala Chauvina vinného z vraždy jeho bratra.

Soudní jednání zahájil v devět ráno místního času soudce okresního soudu v Hennepinu Peter Cahill. Úvodní řeč zahájil jako první prokurátor Jerry Blackwell, podle kterého použil Chauvin při zákroku nadměrné a nepřiměřené násilí i přesto, že ho Floyd celkem 27krát prosil, ať ho nechá dýchat.

Policejní zákrok, který se může zdát přiměřený v první minutě, může být zcela neadekvátní v dalších minutách, dodal Blackwell. Žalobce také zdůraznil, že porotci by si měli zapamatovat číslo 9 minut a 29 sekund – tak dlouho prý ve skutečnosti Chauvin klečel na krku Floydovi, tedy téměř o minutu déle, než se původně uvádělo. Padělanou dvacetidolarovku, tedy bankovku v hodnotě asi čtyř stovek korun, označil Blackwell na rozdíl od Chauvinova advokáta za mírný prohřešek.

Žalobce také připomněl, že soud se týká především Dereka Chauvina, nikoliv celého minneapoliského policejního oddělení nebo policie jako takové. V závěru své úvodní řeči popsal, jaké svědky a experty může porota v následujících dnech očekávat, a poté pustil video, které vyvolalo celosvětové protesty proti policejní brutalitě. „Video mluví za vše. Můžete věřit vlastním očím, že to byla vražda,“ uzavřel Blackwell.

Slova se poté ujal Chauvinův obhájce Eric Nelson, který se pokoušel porotu přesvědčit o tom, že použití síly a kritizovaného zákroku bylo v případě George Floyda odůvodněné. „Nebyl to snadný boj,“ pronesl Nelson.

Jak vypadaly tehdejší protesty? Připomeňte si v galerii

+8

Podle očekávání stočil během úvodního projevu řeč na Floydovu závislost a předeslal, že právě intoxikace bude hlavní strategií obhajoby. Podle oficiálního toxikologického rozboru se ve Floydově organismu skutečně našly stopy fentanylu a metamfetaminu a Nelson plánuje argumentovat tím, že Floyd byl zdrogovaný už před příjezdem policie. Podle Chauvinova obhájce to měly být právě tvrdé drogy, které spolu se zdravotními problémy zavinily Floydovo úmrtí.

„Uvidíte, že Derek Chauvin dělal jen to, k čemu byl během svého devatenáctiletého působení u policie vycvičen.“

Soud předvolal po úvodní řeči prokurátora a obhájce vůbec první svědkyni Jenu Scurryovou. Právě ona byla operátorkou, která díky vzdálenému videopřenosu viděla jako první, co se při policejním zásahu na George Floyda děje, a znepokojilo ji to tak hluboce, že se rozhodla na pomoc přivolat druhou policejní hlídku. Součástí této posily byl právě Derek Chauvin. „Mé instinkty mi napovídaly, že je něco špatně, ale nevěděla jsem co,“ zdůvodnila, proč na místo poslala druhou hlídku. Netušila ale, že posila ještě více zkomplikuje situaci.

Jako druhá svědkyně vystoupila třiadvacetiletá Alisha Oylerová, která pracovala na čerpací stanici přes ulici od obchodu, kde byl zatčen George Floyd. Oylerová na videu zachytila příjezd ambulance.

Kapacita soudní síně bude po celou dobu omezena kvůli opatřením spojeným s pandemií covidu-19. Soudního řízení se může každý den zúčastnit pouze jeden člen z rodiny zavražděného i obžalovaného. Během prvního sezení byl přítomen Floydův bratr Philonise. Z rodiny obžalovaného se nikdo neukázal. Soud s bývalými policisty, kteří se zatýkání zúčastnili a jsou obžalováni z napomáhání k vraždě, začne později.

Na proces se upírá pozornost médií z celého světa. Podezření už vyvolala například výměna některých členů poroty, podezřelých z možné předpojatosti. Ze 14 porotců (včetně dvou náhradníků) je osm bělochů a šest černochů nebo osob smíšené rasy.

Násilná smrt George Floyda spustila masivní a někdy i násilné protesty, které se rozšířily i do Evropy, Austrálie či Afriky. Soudní síň je z tohoto důvodu obehnána betonovými zábranami, ostnatým drátem a hlídají ji stovky policistů.

Reklama

Doporučované