Hlavní obsah

Proces s policistou, který zaklekl Floyda, zná porotu. Začne se v pondělí

Foto: Profimedia.cz

Portrét usmrceného George Floyda.

Reklama

V ostře sledovaném procesu s expolicistou Derekem Chauvinem obžalovaným z vraždy George Floyda už byla vybrána 12členná porota a obsazeny i tři pozice náhradníků, takže nic nebrání zahájení úvodních řečí.

Článek

Soudní proces odstartuje v pondělí 29. března, informovala po dnešním výběru posledního potenciálního porotce agentura AP. Výběr porotců zkomplikovala intenzivní veřejná debata kolem loňské Floydovy smrti i čerstvé oznámení, že město Minneapolis vyplatí jeho rodině obří částku za urovnání civilní žaloby.

První fáze procesu začala 9. března a nakonec zabrala dva týdny. Výsledkem je porota složená ze šesti žen a dvou mužů bílé pleti, tří černochů, jedné černošky a dvou rasově smíšených žen, uvedla agentura Reuters s odvoláním na soudní záznamy. Jako třetí náhradník byl dnes vybrán běloch mladší 30 let. Muž uvedl, že pracuje jako účetní a že obžalovaného Chauvina vnímá spíše negativně. Zdálo se mu, že policista proti Floydovi těsně před jeho smrtí zakročil nepřiměřeně. Dodal ale, že by byl schopen oprostit se od tohoto dojmu a posuzovat případ podle prezentovaných důkazů.

Tento občan ovšem zůstane součástí procesu pouze v případě, že z něj do začátku prezentace argumentů vypadne někdo ze 14 dříve vybraných porotců. Identita všech členů poroty zůstane z bezpečnostních důvodů v průběhu procesu skrytá.

Obžaloba a obhajoba budou vystupovat před 12člennou porotou, zatímco dva náhradníci budou připraveni obsadit případně uvolněné místo. O místo v porotě se ucházelo 326 kandidátů.

Mnozí z nich dávali při dotazování najevo silně zakořeněné názory na případ, který loni na jaře vyvolal mezinárodní vlnu protestů proti rasismu a policejní brutalitě. Smrt neozbrojeného černocha Floyda při zákroku policistů v Minneapolisu byla natočena kolemjdoucími a znepokojivé záběry rychle obletěly svět.

Floyd 25. května zemřel poté, co mu běloch Chauvin skoro devět minut tlačil kolenem na krk. Zatýkaný 46letý muž opakovaně naříkal, že nemůže dýchat, načež za pokračujícího zákroku přestal jevit známky života.

Chauvin je obžalován ze zabití a z vraždy třetího a druhého stupně. Vinu 45letý bývalý strážník odmítá a tvrdí, že jeho zásah proti Floydovi odpovídal jeho výcviku. Jeho právníci dali najevo, že hodlají při obhajobě svého klienta zdůrazňovat i skutečnost, že Floyd před osudným zatýkáním požil omamné látky. Soudní lékař loni uvedl, že úmrtí bylo způsobeno kombinací policejního zákroku, přítomnosti fentanylu a metamfetaminu v těle zemřelého a jeho celkového zdravotního stavu.

Kromě publicity, kterou zásah i následné protesty přitáhly, zkomplikoval hledání přijatelných porotců i vývoj kolem žaloby podané Floydovou rodinou na město Minneapolis. To během čtvrtého dne posuzování potenciálních členů poroty oznámilo, že za mimosoudní urovnání zaplatí 27 milionů dolarů (skoro 600 milionů Kč).

Obhajoba během sestavování poroty často vyřazovala kandidáty, kteří soudu řekli, že jsou už nyní přesvědčeni o Chauvinově vině. Obžaloba zase uplatňovala námitky v případech, kdy lidé nejen že dávali najevo podporu strážcům zákona, ale rovnou uváděli, že by pro ně jejich svědectví měla větší váhu než výpovědi dalších svědků.

Nyní už se mohou obě strany naplno věnovat přípravě úvodních vystoupení. Vícero expertů podle AP označilo zmíněné záběry posledních momentů Floydova života za silnou zbraň prokuratury, pro odsuzující verdikt to prý ale stačit nemusí.

Reklama

Doporučované