Hlavní obsah

Rodina mrtvého George Floyda dostane od města rekordní částku

Foto: ČTK/ABACA/AA, ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Rodina dostane za urovnání žaloby 27 milionů dolarů. Její právník Ben Crump sdělil, že výše částky „jasně signalizuje, že na černošských životech záleží a že policejní brutalita proti nebělochům musí skončit“.

Článek

Vedení města Minneapolis dnes souhlasilo, že zaplatí 27 milionů dolarů (591,6 milionu korun) za urovnání civilní žaloby, kterou podala rodina černocha George Floyda kvůli jeho květnovému úmrtí po policejním zásahu v tomto městě v Minnesotě. Právní zástupce Floydovy rodiny Ben Crump uvedl, že jde o nejvyšší částku v předsoudním urovnání v občanskoprávním řízení v historii, napsala agentura AP.

„Chtěla bych jménem celé městské rady vyjádřit hlubokou účast rodině George Floyda, jeho přátelům a všem, kdo truchlí nad jeho smrtí,“ řekla předsedkyně městské rady Lisa Benderová.

Právník Floydovy rodiny Crump sdělil, že výše částky „jasně signalizuje, že na černošských životech záleží a že policejní brutalita proti nebělochům musí skončit“.

Žalobu podala Floydova rodina v červenci loňského roku proti městu, bývalému policistovi Dereku Chauvinovi, který Floydovi při zatýkání klečel na krku, a třem dalším policistům zbaveným služby a obviněným ze zavinění Floydova úmrtí. Žaloba vinila policisty z překročení Floydových práv a město z toho, že umožnilo, aby v policejních jednotkách vznikla kultura používání nepřiměřené síly, rasismu a beztrestnosti.

Tento týden začal proces s Chauvinem, který čelí obvinění ze zabití a z vraždy. Zatím není jasné, jak urovnání ovlivní proces nebo probíhající výběr poroty, poznamenala agentura AP.

Smrt George Floyda, po níž Spojené státy zachvátila nejsilnější vlna protestů proti rasismu za poslední desetiletí, je mnohými vnímána jako symbol policejní brutality a přetrvávajícího „systémového rasismu“ v zemi s bohatou minulostí rasové nespravedlnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované