Hlavní obsah

Ostře sledovaný proces. Před soud míří policista obviněný ze smrti Floyda

Foto: Profimedia.cz

Obviněný policista Derek Chauvin (vpravo) a jeho obhájce Eric Nelson.

Reklama

V pondělí začíná soud s policistou Derekem Chauvinem, který čelí obvinění ze smrti Afroameričana George Floyda v květnu loňského roku. Smrt Floyda vyvolala ve Spojených státech vlnu protestů proti policejní brutalitě.

Článek

Deset měsíců po smrti Floyda začne ostře sledovaný soud, trvat má podle amerických médií nejméně měsíc. Chauvin stane v pondělí před okresním soudem v okrese Hennepin, spadajícím pod město Minneapolis. Kvůli obrovskému zájmu veřejnosti budou celý soudní proces pokrývat kamery stanice Court TV, půjde o první plně pokrytý proces v historii státu Minnesota. Stanice bude mít v soudní místnosti tři kamery, bude vysílat čtrnáct hodin denně a v pohotovosti bude mít 62 zaměstnanců, uvádí BBC. Jen v USA má pak k vysílání přístup 112 milionů domácností.

I takový přenos má ale svá pravidla, kamery například neukážou tváře poroty, která rozhodne o rozsudku. Přesto se ozývají hlasy, že tak důsledné pokrývání procesu a vysílání v televizi má na celý soud a následně rozsudek vliv. Televizní kamery podle odborníka na informování o soudních procesech Paula Thalera například v případě známého procesu s O. J. Simpsonem „ovlivnily vše spojené s procesem“. „Jestli Court TV věří, že masová publicita nebude mít vliv na soud s Chauvinem, je hodně naivní,“ řekl Thaler stanici BBC.

Chauvin čelí obviněním z vraždy druhého a třetího stupně a ze zabití. Vražda druhého stupně představuje nejvážnější obvinění, pokud se Chauvinovi prokáže, hrozí mu až čtyřicet let vězení. V případě prokázání vraždy třetího stupně je případný trest odnětí svobody o patnáct let kratší. V případě zabití se pak maximální výše trestu pohybuje na hranici deseti let.

Klíčové postavy procesu

Porota zná své kompletní složení od 23. března. Z celkem patnácti osob, které soudce, obhajoba a státní zástupce vybírali jedenáct dní, jich o finálním rozsudku rozhodne dvanáct, další tři jsou náhradníci, uvádí stanice ABC. V soudní místnosti nakonec z kapacitních důvodů usedne asi jen čtrnáct z nich. „Smyslem výběru patnáctého porotce bylo zajistit, aby se v pondělí objevilo u soudu alespoň čtrnáct lidí,“ vysvětil stanici ABC postup soudce Peter Cahill.

Patnáctičlennou porotu tvoří devět žen, z nichž šest je bílé pleti, dvě rasově smíšeného původu a jedna tmavé pleti, a šest mužů. Tři muži jsou světlé, tři tmavé barvy pleti. Mezi členy poroty je například zdravotní sestra, kurýr, sociální pracovník nebo dětská psycholožka v důchodu.

Proces povede soudce okresního soudu v Hennepin Peter Cahill. Podle BBC jde o soudce se zkušenostmi s předsedáním vysoce sledovaným soudům v Minnesotě. Americká média ho popisují jako spravedlivého, odvážného a rozhodného, píše stanice NPR. Soudcem byl Cahill jmenován v roce 2007. V minulosti působil například jako obhájce nebo jako hlavní poradce senátorky a kandidátky na prezidentku Amy Klobucharové v době, kdy byla okresní státní zástupkyní.

V soudní místnosti budou po celou dobu procesu povinné roušky a rozestupy, na rouškách pak právě podle nařízení soudce Cahilla nesmí být žádná hesla. Soudce také rozhodl, že v jeden moment může být u soudu přítomen pouze jeden rodinný příslušník z každé strany.

Žalobu povede státní zástupce Keith Ellison, který se v roce 2018 stal prvním afroamerickým a muslimským zástupcem v Minnesotě. První léta své právní kariéry se specializoval na občanské právo. V květnu 2020 převzal případ George Floyda jako zvláštní žalobce na žádost guvernéra státu Minnesota Tima Walze.

Chauvina bude u soudu hájit Eric Nelson, který je členem asociace hájící minnesotské policisty. Web asociace uvádí, že se k ní připojil v roce 2015 a zastupoval klienty při „kritických událostech a vyšetřováních souvisejících s jejich prací“, informuje stanice NBC.

Obhajoba argumentuje tím, že policista použil povolený chvat, protože Floyd při zatýkání kladl odpor. Obžaloba nesouhlasí a chce dokázat, že Chauvin tohoto chvatu během svého působení u policie nadužíval. Policista během své kariéry získal čtyři vyznamenání, zamířilo na něj ale také 22 stížností.

Klíčových téměř devět minut

Osm minut a šestačtyřicet sekund – tak dlouho podle zveřejněných videozáběrů a obžaloby klečel policista Derek Chauvin na krku Afroameričana George Floyda. Bylo pondělí 25. května večer a Floyd si šel do jednoho z obchodů v Minneapolisu koupit cigarety. Při placení ale předložil dvacetidolarovku, u které obsluha pojala podezření, že jde o padělanou bankovku, popisuje incident deník The New York Times.

Obsluha tak zavolala policii, na kterou Floyd mezitím počkal v autě stojícím nedaleko obchodu. Policisté po příjezdu vytáhli muže z jeho modrého SUV a nasadili mu pouta. Devět minut po zadržení přijela druhá hlídka, jejíž součástí byl právě Derek Chauvin. On i jeho kolega Tou Thao v minulosti čelili hned několika stížnostem na jednání během výkonu služby. Oba po svém příjezdu vystrčí Floyda přes zadní sedačky policejního auta na silnici, kde se ho následně tři policisté snaží zpacifikovat. Dva klečí muži na hrudníku a nohou, Chauvin na krku.

V ten moment začínají zákrok točit dva kolemjdoucí. „Nemůžu dýchat,“ opakuje policistům na zemi přitisknutý Floyd. Tato věta zazní podle The New York Times celkem šestnáctkrát. Po výzvě policistů nahrávka končí, krátce nato jeden ze strážníků hlásí dispečerce: „Máme tu krvácení z úst.“ Chauvin ale stále klečí na Floydově krku, který volá svou matku, než ztratí vědomí. „Okamžitě z něj slezte,“ křičí na policisty přihlížející a dožadují se, aby Floydovi zkontrolovali pulz.

Deset minut po zadržení přijíždí pro tehdy už bezvládné tělo 46letého Afroameričana sanitka. Chauvin dává své koleno z Floydova krku až po výzvě přivolaného zdravotníka. Ještě ten den je Floyd po převozu do nemocnice prohlášen za mrtvého. O několik dní později je Chauvin obviněn z vraždy.

Reklama

Související témata:

Doporučované