Hlavní obsah

Světový fotbal čeká rozkol, Wenger navrhuje pořádat MS každé dva roky

Foto: Profimedia.cz

V moskevském dešti slavili Francouzi titul mistrů světa v roce 2018. Jejich krajan Arséne Wenger navrhuje, aby se MS konalo každé dva roky.

Reklama

FIFA pracuje s návrhem Arséna Wengera pořádat MS každé dva roky, evropská konfederace UEFA je zásadně proti takovému plánu, naznačuje dokonce možnost bojkotu. Rozkol světového fotbalu je nasnadě.

Článek

Ředitel globálního rozvoje Arséne Wenger dostal od vedení FIFA mimořádné zadání. A sice připravit návrh, jak zrychlit cyklus pořádání fotbalového mistrovství světa. Ten je nyní čtyřletý, již od roku 1930, kdy se v Uruguayi začaly dějiny fotbalových šampionátů psát. Wenger zapracoval na možnosti, jak hrát o World Cup co dva roky.

Představitelům FIFA se samozřejmě taková varianta líbí, protože by jejich zlatá slepice snášela vajíčka častěji. A nejde jen o zájem Mezinárodní fotbalové federace jako takové. S návrhem zrychlení cyklu přišla oficiálně Saúdská Arábie. A záměr zpracovat k tomu „prováděcí studii“ podpořilo v březnu 166 z 211 členských zemí FIFA.

Zejména v asijských a afrických zemích se tahle úvaha těší obrovské podpoře. Přinejmenším proto, že je tu předpoklad dalšího přerozdělování vyšších zisků FIFA do pokladen národních asociací, což je pro „země třetího světa“, jak se jim po léta říkalo, velmi lákavá představa.

FIFA už zvýšila počet účastníků MS

To všechno přichází na přetřes poté, co byl počet účastníků MS 2026 rozšířen na 48 týmů. Na MS 2022 bude hrát napřesrok v prosinci v Kataru ještě „jen“ 32 mužstev, ačkoli už i tady byla snaha účastnickou kvótu navýšit.

Jak známo, MS 2026 uspořádají společně Kanada, USA a Mexiko. FIFA teď řeší dilema, jestli přidělit další mistrovství světa podle tradičního klíče na rok 2030, nebo zda najet na nové pořádky a uspořádat už MS 2028.

Zrychlení cyklu by se mohlo týkat i MS žen. Ženský turnaj sleduje podle údajů FIFA v televizi 1,2 miliardy obyvatel planety Země, mužské MS dokonce 4 miliardy.

Potíž je samozřejmě v tom, že by FIFA takovým postupem zcela nabourala současný systém, kdy se obvykle v sudých letech střídají světové a evropské šampionáty. V pořádání turnaje Copa América je z tohoto hlediska dlouhodobě trochu chaos a zmatek…

Kdyby FIFA zrychlila cyklus MS, přinutila by tím samozřejmě kontinentální konfederace posunout jejich velké turnaje do lichých let.

A navíc by muselo dojít k výraznému zkrácení kvalifikačních cyklů. Přitom platí, že i tyto kvalifikační mezistátní zápasy jsou pro pokladny národních asociací, zejména evropských, velmi důležité, prodávají se na ně samozřejmě televizní práva, vstupenky a podobně. Starty národních týmů v domácím prostředí se prohlubuje společná identita země s jejím národním týmem.

Wenger prezentoval, že kvalifikační období by bylo buď jen jedno říjnové, nebo dvě, a to říjnové a březnové, v součtu dlouhá jeden měsíc. Hovoří o čtyřčlenných skupinách, hraných patrně bez odvet, a následném play-off. Veškerá kvalifikace by se podle něj vešla do 7 zápasů. A to patrně na všech kontinentech, včetně asijského, kde se nyní pořádá velmi dlouhá několikastupňová kvalifikace, komplikovaná i velkými cestovními vzdálenostmi.

Wenger tvrdí, že by při tom všem ještě dokázal fotbalistům garantovat každé léto 25 dní volna.

Ne, říká UEFA i asociace profesionálních lig

Naprosto zásadně se proti všem takovým návrhům postavily asociace světových i evropských profesionálních lig. Javier Tebas, šéf španělské La Ligy, řekl: „Navrhované změny kalendáře by narušily domácí ligy do té míry, že by došlo ke ztrátě zájmu a ohrožení kontinuity. To by mělo dominový efekt na celou fotbalovou pyramidu, fanoušci by o tento sport ztratili zájem.“

Zásadně proti celému projektu je pak Aleksander Čeferin, prezident UEFA, který s odkazem na to, že podobný názor jako on má údajně i vedení jihoamerické konfederace CONMEBOL, naznačil i možnost bojkotu těchto aktivit FIFA.

Jak ale upozorňuje BBC, s odporem Jihoameričanů to nemusí být tak žhavé. Naopak relativně nedávno Alejandro Dominguez, prezident CONMEBOL, dvouletý cyklus MS podpořil.

Pořádání MS každé dva roky by FIFA vydělalo velké peníze, Wenger básní o tom, že by se pak tyto prostředky přerozdělovávaly do rozvojových a mládežnických programů.

Negativem by samozřejmě bylo rozředění pozornosti, ztráta specifičnosti turnajů, které se až dosud konaly jen jednou za čtyři roky, podobně jako olympijské hry. Mimochodem, právě olympijský turnaj ve fotbale by „bienální“ MS kvalitativně nejspíš úplně odrovnalo.

A veškerý další fotbalový svět by dostal obrovský zásah. Africké či asijské země by ho patrně jednoznačně přivítaly, Evropě by to přineslo jen komplikace a snížení jejích dosavadních zisků. Možná ve finále rozhodnou stanoviska amerických konfederací.

Nelze vyloučit, že světový fotbal čeká rozkol. Rozhodnutí o tom, zda se Wengerův plán rozjede a MS se začnou pořádat každé dva roky, by patrně mělo padnout nejpozději na květnovém kongresu FIFA v roce 2022.

Reklama

Související témata:
Aleksander Čeferin

Doporučované