Hlavní obsah

Světový žebříček štěstí ukázal, kdy přesně Češi přestali věřit státu v pandemii

Foto: ČTK

Ve Finsku jsou lidé spokojení. Oceňují zdravé životní prostředí, krásnou přírodu a vysokou míru důvěry ve společnosti.

Reklama

Nejšťastnější zemí na světě se letos již počtvrté stalo Finsko. Češi si navzdory zuřící pandemii polepšili, jsou osmnáctí nejšťastnější na světě. Uvádí to zpráva, kterou každoročně vypracovává agentura OSN.

Článek

Rok jako žádný jiný předtím. Tak hodnotí pandemický ročník 2020 agentura OSN, která od roku 2012 zpracovává světový žebříček štěstí. Navzdory pandemii ale zůstává pořadí téměř stejné jako loni. Nejšťastnějším národem světa zůstávají už čtvrtým rokem Finové. Následují je Dáni, Švýcaři, Islanďané a Nizozemci.

Vzhledem k probíhající pandemii se měřily obvyklé kategorie jako je příjem, svoboda či HDP na obyvatele, ale hlavní slovo dostala důvěra. V ostatní občany, ale i ve vlády jednotlivých států. Opětovné vítězství Finska proto není překvapivé, v zemi zůstává situace po celou dobu epidemie stabilní. Finové zaznamenali jen něco málo přes 70 tisíc pozitivních případů a kolem 800 úmrtí, uvádí Univerzita Johnse Hopkinse.

V listopadu přišel zlom

V posledním roce si polepšili možná poněkud překvapivě Češi, kteří se posunuli z 19. místa v roce 2019 na 18. příčku. V Česku se těšila vláda velké oblibě během první vlny na jaře, od té doby ale podle průzkumu National Pandemic Alarm důvěra ve státní aparát rekordně poklesla. Hodnota přitom začala klesat od loňského listopadu, tedy zhruba od období druhé vlny nákaz. Aktuálně klesl index na 35,5 bodu.

Jedinou mimoevropskou zemí, která pronikla do top desítky, byl Nový Zéland na 9. místě. Spojené státy se umístily až na 19. příčce, tedy za Českou republikou.

Nejšťastnější země světa:

1. Finsko

2. Dánsko

3. Švýcarsko

4. Island

5. Nizozemsko

6. Norsko

7. Švédsko

8. Lucembursko

9. Nový Zéland

10. Rakousko

Pandemie nemoci covid-19, se kterou je po celém světě spojováno přes 2,6 milionu úmrtí, ovlivnila kromě kategorií také průběh šetření. V několika zemích nebylo možné dokončit osobní rozhovory s dotazovanými. Data pochází od analytické společnosti Gallup a výsledek je průměrem z let 2018-2020. V samostatném žebříčku, který byl letos mimořádně zveřejněn a porovnával rok 2020 s výsledky z let 2017 až 2019, se Česko umístilo dokonce na 16. příčce.

Negativní emoce zaznamenali autoři ve spojitosti s pandemií zhruba ve více než třetině zemí. „Lidé ale překvapivě nehodnotili svůj celkový blahobyt jako horší,“ uvedl v prohlášení John Helliwell, jeden z autorů zprávy. „Možným vysvětlením je i to, že lidé vnímají covid-19 jako vnější hrozbu, která se dotkla každého, což v nich vyvolává solidaritu a soucit.“

Nejvíce nešťastní jsou podle průzkumu lidé v Afghánistánu, který skončil na 149. místě. Před ním se umístilo Zimbabwe (148.), Rwanda (147.) a Botswana (146.).

Reklama

Doporučované