Hlavní obsah

Svíčky zapálené v oknech ostravských domů a bytů připomenou osvobození Ostravy

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Svíčky zapálené v oknech ostravských domů a bytů připomenou večer 30. dubna válečné hrdiny a 76. výročí osvobození Ostravy. K jejich zapálení vyzývá obyvatele města Krajské vojenské velitelství Ostrava.

Článek

Ostrava byla osvobozena 30. dubna 1945. Osvobozením Ostravy vyvrcholila takzvaná Ostravsko-opavská operace, jedna z nejvýznamnějších vojenských bitev druhé světové války na území dnešní České republiky.

„S ohledem na epidemii a s ní spojená opatření se nemohou konat veřejné akce připomínající toto výročí. Proto zapalme stejně jako loni alespoň společně svíčku. Konkrétně 30. dubna ve 20:00,“ uvedl mluvčí vojenského velitelství Ostrava Martin Ogořalek. Podle něj tak lidé, kteří se do akce zapojí, uctí památku všech, kteří zemi v těžkých chvílích zachraňovali, a vzdají hold těm, kteří tak činí dnes.

Na Opavsku a Ostravsku v dubnu 1945 jednotky osvoboditelů sváděly s nacistickými vojsky těžké boje. Takzvaná Ostravsko-opavská operace byla jednou z nejvýznamnějších vojenských bitev druhé světové války na území dnešní České republiky. Boje začaly 15. dubna a vyvrcholily 30. dubna osvobozením Ostravy, která jako průmyslová metropole byla hlavním cílem operace.

Během necelého měsíce bojů Němci nasadili asi 150.000 vojáků, 100 tanků, 1500 děl a minometů a 120 letadel. Proti nim bojovalo 255.000 mužů, 180 tanků, 3000 děl a minometů a 408 letadel. Boje si vyžádaly životy 24.000 sovětských a československých vojáků. Na německé straně se nejčastěji uvádí zhruba 70.000 mrtvých, zraněných a nezvěstných.

Reklama

Doporučované