Hlavní obsah

Svišť Phil v USA tradičně předpověděl počasí. Zima je prý na odchodu

V Pensylvánii šlo už o 134. sviští předpověď.Video: AP

 

Reklama

Jaro letos podle tradiční „sviští předpovědi“ přijde brzy. Stojí za ní svišť Phil z pensylvánského městečka Punxsutawney. Ten když ráno vylezl ze své nory, nespatřil prý svůj stín, což podle každoročního rituálu znamená, že zimní období pomalu končí. V Pensylvánii slo už o 134. ročník oblíbeného ceremoniálu.

Článek

Sviště Phila probudil dav lidí skandující jeho jméno. Hlodavce pak jeho opatrovník vyzdvihl před shromážděnými do vzduchu, aby mu mohli provolávat slávu.

„Jaro přijde brzy, je to jisté,“ zní podle Pensylvánské turistické kanceláře už 134. sviští předpověď. Při ceremoniálu ji oznámili svišťovi opatrovníci s klobouky na hlavě.

Ve skutečnosti je Philova predikce předem stanovena skupinou, která má Phila na starosti, na malém kopci Gobbler's Knob u Punxsutawney. Místo se nachází asi 105 kilometrů severovýchodně od Pittsburghu.

Brzký příchod jara byl za 134letou historii kuriózní americké tradice předpovězen teprve podvacáté. Ve 104 případech Phil svůj stín uviděl a o výsledku deseti předpovědí se nedochovaly záznamy.

Pakliže by Phil svůj stín nalezl, svědčilo by to údajně o pokračování zimního počasí ještě na dalších šest týdnů. Rituál vychází z německé legendy, která praví, že když srstnatý hlodavec 2. února vrhá stín, zima bude pokračovat. V opačném případě má brzy skončit.

Plný titul hlodavce z městečka severovýchodně od Pittsburghu zní „Phil z Punxsutawney, věštec všech věštců, mudrc všech mudrců, prognostik všech prognostiků a mimořádný prorok počasí“ a podle místního „svištího klubu“ je jeho názor vždy správný. Ve skutečnosti se však podle amerických médií Philova předpověď naplnila v menšině případů.

Reklama

Doporučované