Hlavní obsah

Švýcarské městečko Aproz ožilo „Bitvou královen“. Hledala se při ní nejsilnější kráva, která povede stádo

Při takzvané „Bitvě královen“ se utkalo několik stovek švýcarských horských krav plemene Eringer.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

Více než 10 tisíc diváků přilákala „Bitva královen“ ve švýcarském městě Aproz. Jde o tradiční zápasy švýcarských horských krav, při nichž se určuje hierarchie stáda pro nadcházející sezonu.

Článek

Tradiční kravské zápasy v malém městě Aproz na jihu Švýcarska jsou hlavní atrakcí každého roku. Letos se na ně přijelo podívat více než 10 tisíc lidí. Při takzvané „Bitvě královen“ se utkalo několik stovek švýcarských horských krav plemene Eringer.

Jde o prastarou tradici, která se odehrává každý rok od jara do časného léta, kdy krávy vycházejí na pastvu. Přestože jde o impozantní podívanou, hlavní smysl her je jinde – při bitvě kravských královen se rozhoduje, jaká bude ve stádu hierarchie.

Krávy se instinktivně vybízejí k soubojům, dokud se ta nejdominantnější z nich nestane vůdkyní a královnou stáda. Zápas dvou krav končí ve chvíli, kdy se jedna z nich otočí zády. Soutěží se v několika kategoriích rozdělených podle váhy a výšky zvířat.

K vážným zraněním dochází podle pořadatelů zápasu jen zřídka. A to i navzdory tomu, že majitelé kravám brousí rohy, aby zvýšili jejich šance na vítězství. To totiž pro daného zemědělce znamená velkou prestiž. K přípravám na zápas patří i zdobení květy a masivními zvony.

Švýcarský kanton Valais, v němž město Aproz leží, proslul výrobou sýra a také zemědělskou tradicí. Na té stojí podstatná část ekonomiky tohoto regionu.

Reklama

Související témata:

Doporučované