Hlavní obsah

Syrová zpověď matky: „Nebyla jiná možnost výdělku. Je ze mě prostitutka“

Terén Kristiny Cirokové: Syrová zpověď matky samoživitelky. „Nebyla jiná možnost výdělku, tak jsem se rozhodla pro prostituci.“Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

Oficiální data k tomu nehledejte. Ale ti, kteří pomáhají ženám v nouzi, odhady mají. Podle nich v době koronakrize přibývá samoživitelek, které se uchýlily k prostituci. Konkrétní příběh v novém díle publicistického pořadu Terén.

Článek

V době koronavirových restrikcí, kdy děti nemohou ani do školy, do družiny či na kroužky, se mnohé ženy ocitly v bezvýchodné situaci. Přišly o práci, musí být s dětmi doma, na peníze od státu čekají příliš dlouho. Podle Spolku pro ochranu žen přibývá těch, které se uchýlily ze sociálních důvodů k prostituci. Často to jsou svobodné matky.

Reportérka Kristina Ciroková natočila příběh jedné z nich, devětadvacetileté samoživitelky Denisy. „V rámci toho, že prostě nebyla jiná možnost výdělku, jsem se rozhodla pro prostituci. Protože tam se ty peníze ještě vydělat daly,“ popisuje matka devítiletého syna.

Loni na jaře pracovala jako servírka. Pak se vládním nařízením zavřely hospody a Denisa ztratila práci. Nechat doma dítě samotné a jít si sednout třeba do samoobsluhy za kasu nemohla. Ale nájem se sám nezaplatí, stejně jako další účty. „Chci, aby měl svůj pokoj, svoje hračky a prostě… jsem ochotná to za tuto cenu dělat. Aby to takhle zůstalo a aby ho to nijak nepoškodilo,“ dodává.

Podle průzkumu organizace Rozkoš bez rizika je mezi ženami, které pracují v sexbyznysu, zhruba polovina svobodných matek. Většinou se dvěma dětmi.

„Toto je trend, který je dlouhodobý, a nově nám přibývají i ženy se třemi dětmi. Zdvojnásobil se počet se dvěma dětmi a teď už je kolem 14 % žen se třemi dětmi a více,“ popisuje situaci ředitelka Rozkoše bez rizika Hana Malinová.

Jak samoživitelka Denisa zvládá těžké životní období? Proč přibývá žen, které se rozhodly živit prostitucí? A co na to říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová? Dozvíte se v úvodním videu.

Reklama

Doporučované