Hlavní obsah

Zásadní zlom v boji o Aleppo. Syrská armáda dobyla klíčovou čtvrť, lidé opouští domovy

Syrská armáda postupuje a lidé opouštějí své domovy. Jedni prchají do oblastí ovládaných Kurdy, další do oblastí již pod vládní kontrolou.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Už o víkendu převzala armáda Bašára Asada kontrolu nad třemi částmi města.

Článek

Syrská armáda a její spojenci dobyli klíčovou čtvrť Sáchúr a několik menších čtvrtí na severovýchodě města Halab, které byly doposud pod kontrolou povstalců.

Exilová opoziční organizace SOHR potvrdila dřívější zprávu armády věrné režimu prezidenta Bašára Asada o dobytí Sáchúru, kterou odvysílala syrská televize. "V nadcházejících hodinách se zmocníme zbytku severního sektoru," řekl jeden z vládních bojovníků agentuře Reuters.

Povstalci informaci o nejnovějším postupu vládních jednotek, které jsou podporovány tisícovkami šíitských bojovníků z Libanonu, Iráku a Íránu i příležitostnými nálety ruského letectva, v Halabu zatím oficiálně nekomentovali. Někteří nejmenovaní povstalečtí představitelé ji popírají, další tvrdí, že situace na bojišti je chaotická.

Armáda prezidenta Bašára Asada už v průběhu víkendu oznámila převzetí kontroly nad jeho třemi částmi.

V sobotu dobyla armáda čtvrť Masakin Hananu. Kvůli ostrým bojům, které dobytí provázely, uprchly ze čtvrti desítky rodin. V neděli pak armáda oznámila postup do čtvrti Džabal Badr. Později dobyla i čtvrť Holok a oznámila, že při operaci zabila řadu teroristů – zástupců opozice. Státní média informují i o dalších čtvrtích pod vládní kontrolou.

Exodus po čtyřech letech

Údaje o počtu lidí, kteří opouštějí své domovy, se liší. Podle posledních informací lidé utíkají především do oblastí, kde se nebojuje. Agentura AFP cituje syrskou exilovou opoziční organizaci SOHR, podle které uprchly čtyři tisíce lidí do oblastí nově ovládaných vládními silami, dalších šest tisíc lidí se pak přesunulo do lokalit kontrolovaných Kurdy.

Syrská dívka Bana, která přináší pohled do každodenního života v Aleppu: „Dnes v noci už nemáme domov, je pod palbou a já jsem jen v sutinách. Viděla jsem mrtvé a sama takřka zemřela," vzkazuje.

Syrská armáda postupuje poměrně rychle. Podle SOHR vládní síly kontrolují již třetinu východní části města. Opozice, která dosud tuto část města držela, obviňuje syrskou armádu s jejími spojenci – Ruskem a Íránem – že chtějí nechat obyvatele vyhladovět a město záměrně ničí. Vláda ale obvinění odmítá a opozici i nadále označuje za teroristy.

Město se potýká s těžkou humanitární krizí. Minulý týden poslali jeho obyvatelé do světa vzkaz, ve kterém žádají mezinárodní pomoc. Především apelují na OSN, které prosí o potraviny a léky.

Obyvatelé Aleppa poslali světu vzkaz: Nepřehlížejte nás a pomozte nám.Video: Nela Vejvodová

S humanitární operací již souhlasila syrská opozice, stejně tak Rusko. OSN ještě čeká na souhlas syrské vlády. Jakmile ho získá, vyšle do Aleppa kamiony s pomocí, které čekají na turecké hranici, a evakuuje raněné.

Reklama

Doporučované