Hlavní obsah

„Systém kolabuje, zvažujeme žalobu.“ Lékaři s eNeschopenkami ztrácí trpělivost

Foto: Profimedia.cz

Výpadky i nekonečné čekání na odpověď systému. Lékaři si stěžují na projekt eNeschopenka.

Reklama

Elektronické neschopenky se podle ministryně Jany Maláčové (ČSSD) měly stát „miláčkem lékařů“. Zatím ale některým praktikům práci spíš přidělávají – systém má výpadky a zpracování neschopenek někdy trvá i hodiny.

Článek

Ostrý start projektu eNeschopenka sice oficiálně přišel s Novým rokem, nápor ale zažívá až nyní. A společně s rostoucími nároky na něj přibývá i problémů. Po pondělním několikahodinovém vypadnutí serveru ve středu krátkodobě selhal celý systém.

„Výpadek trval zhruba hodinu. Spadl celý systém eNeschopenky, takže to evidovali praktikové v celé republice, nebyla to jen lokální záležitost. Většina kolegů to řešila tak, že vystavila papírovou neschopenku,” popsal pro Seznam Zprávy předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Problémy s eNeschopenkou v některých případech zablokovaly i jinak fungující odesílání eReceptů. Podle šéfa praktiků jsou aktuální potíže způsobené nedostatečným vyzkoušením celého systému před ostrým startem. Na rozdíl od eReceptů, u kterých platil roční zkušební provoz, se eNeschopenky i s případnými sankcemi nasadily už od ledna v ostrém provozu.

„Kromě občasných výpadků má systém velmi dlouhou prodlevu při zpracování eNeschopenky. Než Česká správa sociálního zabezpečení věc zpracuje, trvá to hodiny, často desítky hodin. Ze včerejška máme rekordmana – 96 hodin,” říká Petr Šonka. Takto nezpracovaná neschopenka se přitom dá používat pouze omezeně.

„Ukazuje se, že na běžný provoz systém není připravený a že lidé, kteří ho dávali dohromady, neznají realitu, jež se v ordinacích odehrává,” dodává lékař.

Bez placení

Praktickým lékařům vadí i to, že za vyřízení eNeschopenky nedostávají příslušný poplatek. „Stát nám dává na bedra nějakou činnost a odmítá platit. To je neakceptovatelné. Za jiné podobné práce přitom platí. Pokud jde například o neschopenku pro pacienta na pracovním úřadě, tak za ni stejný resort běžně platí. Ale pro pacienta, který chodí do práce, to odmítá udělat?” dodává Šonka.

S ministerstvem a případně s ČSSZ chtějí lékaři ještě jednat, pokud jim ale nevyjdou vstříc, zvažují podání žaloby.

Ministerstvo práce a sociálních věcí však proplácení eNeschopenek lékařům neplánuje, stejně tak odmítá, že by s novým systémem byly větší problémy.

„Tam, kde se používá klasický zdravotnický software, k žádným výpadkům nedošlo. My evidujeme tisíce řádně zpracovaných elektronických neschopenek, takže je to skutečně naprostá marginálie,“ uvedl v pondělí náměstek ministryně práce a sociálních věcí Robin Povšík.

Projekt se v praxi týká skoro 22 tisíc poskytovatelů zdravotních služeb, 280 tisíc zaměstnavatelů a 4,5 milionu pojištěnců. Celkem vyšel na 120 milionů korun.

Reklama

Doporučované