Hlavní obsah

„Tábor Osvětim“ na mikině. Do Kapitolu vtrhli ultrapravicoví extremisté

Foto: Profimedia.cz

Protestující vtrhli do budovy Kapitolu.

Reklama

Bezprecedentní násilí přímo v americkém Kapitolu šokovalo Američany i svět. Novináři a experti teď postupně rozkrývají, kdo se protestů ve Washingtonu DC zúčastnil. Mezi účastníky nepokojů byli mimo jiné členové krajní pravice.

Článek

V okolí washingtonského Kapitolu protestovali příznivci prezidenta Donalda Trumpa od středečního rána. V Kongresu se mělo projednávat finální schválení vítězství demokrata Joea Bidena v listopadových prezidentských volbách. A protože Trump svou prohru, potvrzenou hned několikrát soudy napříč Spojenými státy, odmítl, vyzval své voliče, aby proti formálnímu zvolení Bidena příštím prezidentem „divoce“ protestovali.

To, co nakonec z protestů vzešlo, se zapíše do historie. Výtržníci z řad demonstrantů vtrhli do budov Kapitolu a narušili jednání obou komor Kongresu. Nepokoje mají čtyři oběti na životech. Podle policejního šéfa jsou mezi strážci zákona zranění – jednoho z nich protestující vtáhli do davu a zaútočili na něj.

Kongresmani museli jednání přerušit, použít plynové masky a nechat se odvést do bezpečí, výtržníci se totiž vloupali až do zasedacích síní. Sociální sítě jsou plné audiovizuálních záznamů bezohledného řádění trumpovců na půdě zákonodárného sboru.

Dostupné jsou fotografie lidí s vlajkami „Trump for President“ sedících v kancelářích amerických úředníků, nebo třeba snímek muže, který si z Kongresu odnáší řečnický pult.

Popírači holokaustu i příznivci bílé nadřazenosti

Bizarní výjevy z washingtonského Kapitolu svědčí o tom, v jakém stavu je americká demokracie. Ačkoliv se někteří republikáni snaží odpovědnost za nepokoje svalit na Antifu, kterou Trump často zmiňoval jako původce násilností při loňských protestech proti systémovému rasismu, ve skutečnosti v Kapitolu řádili lidé z opačné strany politického spektra. Nepokojů se přímo v komplexu účastnili přívrženci krajní pravice a extremisté.

Aktivisté a experti na Twitteru poukázali na známé tváře americké neonacistické scény. Mezi výtržníky byl například Tim „Baked Alaska“ Gionet, který vešel do povědomí veřejnosti jako popírač holokaustu a neonacista. Na fotografii vedle něj je i Nick Fuentes, autor podcastu America First.

Fuentes patří mezi příznivce takzvané „Groyper Army“, neorganizované sítě zastánců bílé nadřazenosti. Na Parleru, krajně pravicové obdobě Twitteru, sdíleli účastníci protestů tisíce příspěvků – mimo jiné s hashtagem #civilwar (tedy občanská válka).

Na fotografiích, které kolují na sociálních sítích, je také muž v mikině s nápisem „Camp Auschwitz – Work brings freedom“ (Tábor Osvětim – práce osvobozuje). Zareagoval na něj i správce účtu Osvětimského památníku, který na Twitter přidal citát přeživšího holokaustu Maxe Eisena. „Začalo to slovy a skončilo to na strašných místech. Víme, kde to skončilo.“

Do Kapitolu vtrhli i členové ultrapravicové skupiny Proud Boys, která bývá spojována s neofašismem. Při prezidentské debatě ještě před volbami loni v listopadu Donald Trump organizaci odmítl kritizovat a řekl, že by se měla „držet zpátky a být připravená“.

Protestů se nezúčastnil lídr Proud Boys Henry Tarrio. Policie ho podle britského listu The Daily Telegraph zatkla v pondělí ve Washingtonu kvůli poničení banneru s nápisem Black Lives Matter v černošském svatostánku a po propuštění mu nakázala, aby se metropoli vyhýbal.

V Kapitolu se nechal vyfotit i Jason Tankersley, americký neonacista. A muž v kožešině vedle něj je potetovaný několika severskými symboly, které američtí zastánci bílé nadřazenosti vzali za své.

Reklama

Související témata:

Doporučované