Hlavní obsah

Táborská zoo vítá rozhodnutí vlády a otevře hned v pondělí

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Táborská zoologická zahrada otevře svůj venkovní areál pro návštěvníky v pondělí. Za omezení počtu návštěvníků kvůli koronaviru to umožňuje nové nařízení vlády.

Článek

Táborská zoo podle jejího majitele Evžena Korce tento krok vítá. Právě on stál za iniciativou, která vyzývala už delší dobu vládu k tomu, aby ukončila nařízení o uzavření zoologických zahrad. „Je to pro nás dobrá zpráva. Stále říkám, že venkovní prostory zoologické zahrady jsou bezpečnější než třeba městské parky. V zoo totiž dokážeme ohlídat jak počet lidí, tak i případné nošení respirátorů a podobně,“ uvedl Korec.

Zoologické a botanické zahrady jsou z rozhodnutí vlády v rámci protiepidemických opatření uzavřeny od 18. prosince. Loni na jaře nesměly fungovat od 13. března do 27. dubna a kvůli druhé vlně epidemie znovu od 9. října do 2. prosince. Nyní mohou otevřít venkovní areály, ale maximálně smí být naráz v zoo pouze 20 procent návštěvníků z kapacity. „Podle mě by bylo spravedlivější a transparentnější přepočítat možný počet lidí na hektar. Ale, jak jsem říkal, vítáme i tento krok,“ uvedl Korec.

Majitel táborské zoo uvedl, že úplné uzavření zahrad přináší velké finanční ztráty, protože hlavním příjmem pro provozovatele jsou zisky ze vstupného. „Kvůli tomu jsme loni zaznamenali propad o více než 1,5 milionu korun. V letošním roce dosahuje pokles příjmů už mnoho set tisíc korun a propady se neustále prohlubují. Zásadní propady příjmů postihly všechny zoologické zahrady. Některé už dokonce kvůli nedostatku peněz vyjádřily obavy, že budou muset omezit počet chovaných zvířat,“ řekl Korec. Táborská zoo měla podle účetní uzávěrky v roce 2019 příjmy 7,5 milionu korun.

Zoo Tábor vznikla v květnu 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. Zachránil ji tím před likvidací a rozprodáním zvířat. Areál má rozlohu deset hektarů a je největší zoologickou zahradou na jihu Čech. V zoo žije přes 310 zvířat téměř 80 živočišných druhů.

Reklama

Doporučované