Hlavní obsah

Táborské textilce koronavirus pomohl, lidé víc nakupovali on-line

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Táborská textilní firma Unuodesign, která vyrábí dětské oblečení a prodává látky, měla loni obrat téměř 100 milionů korun, meziročně asi o 40 procent vyšší.

Článek

Společnosti se 70 zaměstnanci pomohla koronavirová pandemie: prodává jen přes e-shopy a na internetu kvůli covidu nakupovali i lidé, kteří jinak dávají přednost kamenných obchodům. Firma, jež na jaře ušila tisíce roušek, víc vyváží do zahraničí. Zvažuje, že si pronajme další sklad. ČTK to řekla majitelka firmy Petra Plemlová.

Proti plánu obrat vzrostl o 22 milionů. Čistý zisk bude kolem deseti procent z obratu. „Nechci se rouhat, ale nám covid pomohl. Lidé, kteří měli doteď zábrany nakupovat na internetu, je ztratili a na internetu museli nakoupit. Spousta lidí, kteří by jinak nikdy oblečení pro děti na internetu nekoupili, to teď vyzkoušela,“ řekla Plemlová.

Firma, na jejímž obratu se v poměru 50 : 50 podílí dětské oblečení a látky, musela zvládnout několik období, kdy zaměstnanci buď onemocněli covidem, nebo byli v karanténě. V jedné chvíli zůstalo jen pět lidí ze sedmdesáti, na tři týdny šla šít i majitelka. „Nakupovali noví zákazníci a pro mě bylo důležité udržet standard,“ řekla Plemlová.

Na jaře šila textilka roušky, z několika tisíc jich asi polovinu rozdala. Firma také investovala; za 2,5 milionu Kč koupila nový střihací stůl, pořídila i krabicový systém ve skladu a nové regály.

Loni přijala společnost 12 švadlen z táborské firmy Angel Wings, která skončila. Zaměstnala i 20 jiných lidí do expedice, IT a marketingu. V Unuodesign pracuje 25 švadlen, jejichž průměrný hrubý plat je 21.000 až 22.000 Kč. „Jsem hrdá, že jsme dokázali rozdat vánoční odměny, každá švadlena dostala (navíc) skoro celý plat,“ řekla majitelka. Pracuje se od 6:00 do 14:00, matkám malých dětí vychází firma vstříc díky zkráceným úvazkům. Využívá i externí šicí dílny v ČR a na Slovensku.

Roste divize s dětským oblečením. Firma začala přes velkoobchody víc vyvážet do zahraničí. V Německu jí pomohla spolupráce s Amazonem, objednávky chodí i z Monaca či Estonska. Vlajkové lodi jsou podle Plemlové funkční oblečení a látky; bundy, kalhoty, hodně softshellové. Firma šije i kabáty, čepice nebo nákrčníky pro maminky.

Unuodesign vyrábí a prodává ve dvou budovách na ploše 3000 metrů čtverečních. V roce 2017 se stala jihočeskou firmou roku, uspěla i v republikovém finále. Její majitelka Petra Plemlová začínala doma v obývacím pokoji, když po nemoci manžela musela sama uživit své čtyři děti.

Reklama

Doporučované