Hlavní obsah

Tady stál hotel. Italští záchranáři ukázali záběry laviny z dronu

Italští hasiči zveřejnili první záběry lavinou zasypaného hotelu Rigopiano.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Konečný počet obětí vystoupal na 29. Neštěstí přežilo 11 lidí, z toho devět vyprostili záchranáři.

Článek

Italští záchranáři zveřejnili první záběry z dronu, které ukazují následky laviny, jež zasypala minulou středu italský hotel Rigopiano. Tuny sněhu si prorazily cestu lesem a zcela zarovnaly místo, kde ještě před týdnem stál oblíbený resort.

Lavina si vyžádala 29 mrtvých, uvedla agentura AP s odvoláním na čtvrteční prohlášení hasičů. Neštěstí, k němuž přispělo vydatné sněžení a zemětřesení, přežilo celkem 11 lidí, z toho devět vyprostili záchranáři. Dvě osoby si zachránily život díky tomu, že v okamžiku pádu laviny byly před hotelem.

Úřady vyšetřují postup záchranářů

Lavina zavalila hotel na úpatí italského pohoří Gran Sasso minulou středu pozdě odpoledne. Prokuratura nyní vyšetřuje, zda k neštěstí přispělo podcenění rizika, nebo pozdní reakce úřadů na několikadenní husté sněžení.

Italský premiér Paolo Gentiloni ve středu uvedl, že první reakce záchranářů přišla se zpožděním a úřady se dopustily chyb, varoval ale před ukvapeným hledáním „obětního beránka". Zdůraznil, že pravdu ukáže až pečlivé vyšetřování.

Výpovědi svědků podle médií naznačují, že první tísňová volání nemusela být brána vážně. Údajně se hovořilo o tom, že lavinou nebyl zavalen hotel, nýbrž ovčín.

Na jednom zvukovém záznamu je slyšet, jak volající zoufale informuje o zasypaných dětech. Jeho protějšek na to řekl, že se to musí nejprve prověřit.

Prokuratura podle agentury DPA již v této souvislosti zahájila vyšetřování vůči neznámé osobě podezřelé ze způsobení smrti více lidí z nedbalosti.

Reklama

Doporučované