Hlavní obsah

Tak hrajeme, nebo ne? Hokejisté v tom mají kvůli Babišovi hokej

Foto: Profimedia.cz

Hokejová extraliga se kvůli nejasnostem ve vyjádření ministra zdravotnictví ocitla ve zmatcích.

Reklama

Kdo se počítá do kvóty 100 povolených osob na sportovní akci? Jen diváci, nebo i všechny další osoby na stadionu? Zásadní rozdíl v interpretaci epidemiologického opatření vytvořil velký otazník ve věci dalšího pokračování hokejové extraligy.

Článek

Hraje se, nebo ne? Nad hokejovou extraligou v průběhu dnešního dne vyrostly obrovské otazníky. Během dne se hledala a stále hledá správná interpretace. Řeší se, zda se hokejové play-off zruší, nebo se uskuteční před prázdnými hledišti.

Koronavirus hrozí Evropě i České republice, ve které přibývá nemocných. Dnes dopoledne se proto opět postavili před mikrofony premiér Andrej Babiš s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem.

A prezentovali toto rozhodnutí: „S účinností od dnešních 18 hodin se zakazují divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení. Sportovní, kulturní, náboženské, taneční a jim podobné akce a jiná shromáždění, výstavy, slavnosti, ochutnávky a veletrhy přesahující v jednu chvíli účast 100 osob.“

V ten moment začaly české sportovní organizace a svazy řešit, jestli své soutěže zruší, nebo je uskuteční bez diváků. Respektive do oněch 100 osob.

Fotbalová asociace ČR informovala, že se jí pořádané zápasy uskuteční, přičemž pořadatel ručí za to, že bude splněno vládní nařízení. FAČR řídí nižší a mládežnické fotbalové soutěže.

Ligová fotbalová asociace, která pořádá utkání I. a II. ligy, se vyjádří až ve středu. Zatím konstatovala, že se právě ve středu, tedy zítra, uskuteční plánovaná dohrávka Teplice-Liberec. Teplický klub už informoval, že zcela bez diváků.

Pod větším tlakem se ocitl Český svaz ledního hokeje, který musel reagovat velmi rychle. Dnešní naplánované zápasy předkola extraligového play-off Olomouc-Zlín a Hradec Králové – Karlovy Vary se měly konat už od 17, respektive 19 hodin.

Hokejový svaz si věc vyložil tak, že se limitovaná kvóta týká výhradně diváků. Nikoli osob, které jdou na zápas pracovat, tedy hráčů, trenérů, rozhodčích, televizních pracovníků, novinářů a podobně.

Na dotaz Seznam Zpráv poskytla svůj výklad nařízení Ministerstva zdravotnictví jeho mluvčí Gabriela Štěpanyová. A jde o výklad úplně jiný: „Mimořádné opatření se vztahuje k počtu osob. V tomhle ohledu je jedno, v jaké roli, musí se však jednat o některou z hromadných akcí, která je uvedena v mimořádném opatření.“

Tomáš Král, předseda Českého svazu ledního hokeje, reagoval na konfrontaci s tímto stanoviskem znepokojeně: „My jsme dostali písemné stanovisko ministerstva, ve kterém se píše o návštěvě nad 100 diváků. Já nemám problém to celé ještě stopnout a zápasy zrušit, ale musí nám to někdo vysvětlit, co tedy platí.“ Král avizoval, že se pokusí s ministerstvem urychleně celou věc projednat.

V dokumentu Ministerstva zdravotnictví nazvaném Mimořádné opatření se skutečně v jednom odstavci píše: „Předmětem opatření je zákaz pořádání hromadných akcí s předpokládanou návštěvností nad 100 osob ve stejný čas.“

O odstavec níž už ale čteme: „Opatření se zaměřuje na všechny pořadatele hromadných akcí s předpokládanou účastí nad 100 osob ve stejný čas.“

Leckdo si řekne: A je v tom vlastně takový rozdíl, jestli se do kvóty 100 osob počítají i jiné osoby než diváci? Je to velký rozdíl, protože uspořádání profesionálního, televizí přenášeného utkání ve fotbale i v hokeji se pod 100 osob prakticky nedostane.

V hokeji nastoupí dva týmy o dvou desítkách hráčů, ve fotbale po 18 plejerech. K tomu si připočítejte rozhodčí, trenéry, členy realizačních týmů, pořadatele, policisty a osoby, které se starají o provoz na stadionu, obsluhují světla, na fotbale zavlažují trávník, při hokeji se starají o ledovou plochu. A na realizaci televizního přenosu potřebujete zhruba 30 osob.

Pokud se zápasy před zavřeným nebo skoro prakticky zavřeným hledištěm mají konat, pak mají smysl jedině z hlediska televizního přenosu.

Pokud se uplatní výklad, že do povolené stovky osob na jednom místě se počítají opravdu všichni přítomní, ať už v jakékoli roli, sportovní svazy budou mnohem blíže rozhodnutí, že ligové fotbalové zápasy odloží. A že se hokejové play-off úplně zruší.

Hodinu před plánovaným zahájením utkání Olomouc-Zlín ještě Tomáš Král neměl jasno, jestli se bude hrát. „Poslali jsme oficiální dotaz na Ministerstvo zdravotnictví, jak si to tedy máme vykládat. Když do 17 hodin neodpoví, dnešní zápasy uskutečníme v režimu, který bude odpovídat tomu, jak jsme si opatření vyložili my.“

Utkání Olomouc-Zlín bylo v 17 hodin v prázdné hale zahájeno.

Reklama

Doporučované