Hlavní obsah

Tálibán se chová chytře, naučil se marketing, říká novinář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Afghánští novináři se bojí o své životy.Video: RFE/RL, Seznam Zprávy

 

Reklama

V okamžiku, kdy Tálibán dobyl téměř celý Afghánistán včetně hlavního města Kábulu, se řada tamních novinářů raději ukryla a snaží se zůstat v ilegalitě. Tálibán chce podle nich ukázat, že se změnil, ale oni mu nevěří.

Článek

„Nevím, jak dlouho tu budu v bezpečí, protože teď začínají na některých místech prohledávat dům od domu,“ říká na audio záznamu afghánský novinář, který pracuje pro Rádio Svobodná Evropa a z bezpečnostních důvodů neuvedl své jméno.

„Když zaslechneme střelbu, tak se přemístíme do sklepa, ale když je klid, jsme nahoře ve druhém patře. Jeden z mých kolegů viděl, že Tálibán chodí dům od domu a prohledává konkrétní čtvrť, a byl svědkem, jak zastřelili člověka před bytem, kde bydlí. Nevím, jak bych se dostal na letiště, když jsou tálibové všude na ulicích. Prostě to nechci riskovat,“ popisuje současnou situaci v Kábulu novinář.

Do stejné situace se dostala i jeho kolegyně. Novinářky v Afghánistánu riskovaly svůj život už v předešlých letech a řada z nich se stala obětí teroristických útoků. Poté, co se teď dostal k moci Tálibán, se ale jejich situace radikálně zhoršila.

Novinářka Rádia Svobodná Evropa se teď také schovává a obává o svůj život. I ona chtěla zůstat během rozhovoru v anonymitě. „Čelíme teď nové hrozbě, ale snažíme se s tím nějak vypořádat. I v minulosti jsem bojovala za překonání něčeho takového. Takže budu bojovat i teď. Můj dům není na bezpečném místě. Téměř všichni mě tam znají. Vědí, kdo jsem, co dělám a pro koho pracuji. Pokaždé, když odcházím z domova, mám strach, že by se mi mohlo něco stát. Ženy mimo Kábul nesmí vycházet ven bez mužského doprovodu a očekávám, že poté, co Tálibán převzal moc nad celým Afghánistánem, bude situace pro ženy ještě horší.“

Její kolega tvrdí, že nevěří, že by se mohl Tálibán změnit a že pouze pochopil, že musí o sobě nabídnout světu jen lepší obraz. „Tálibán se teď chová chytře. Je vidět, že si už umí udělat marketing. Prostě se snaží dokázat světu, že se oproti 90. letům změnili, ale já tomu nevěřím. Nemůžu jim prostě věřit. A ani nevím, jak by se taková důvěra mohla vytvořit, když vidíte všechny ty obrázky, videa a zprávy, které přicházejí ze všech koutů země o porušování lidských práv, kterého se tálibánští bojovníci dopouštějí,“ říká novinář.

„Lidé v Kábulu si mysleli, že hlavní město v příštích několika měsících nepadne. Chci říct, že kdybychom věděli, že bude dobyto tak brzy, tak bychom se na to líp připravili. Pro všechny to byl šok, že Tálibán převzal moc a prezident Ghaní prostě utekl ze země bez jakéhokoli oznámení nebo bez jakéhokoli projevu k národu. Všichni mu teď nadávají. Nazývají ho zrádcem, nazývají ho všemi možnými jmény.“

„Nedokázali jsme si představit, že po 20 letech, po všech těch amerických penězích, které byly do Afghánistánu poslány a po veškerém tom úsilí, které bylo vynaloženo, se sem tak snadno a rychle zase vrátí tálibánský režim. Je to neuvěřitelné, opakuje se stejný scénář. Je to zklamání, když vidíme, že všechny ty úspěchy, kterých jsme dosáhli za posledních 20 let, jsou ztraceny a všechno se vrátí zpátky. To, čeho se obávám, jsou budoucí dny a myslím, že nás všechny čeká temná budoucnost.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované