Hlavní obsah

Tálibán získal obří výzbroj, kterou neumí používat. Skončit může v Kašmíru

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Tálibánu sedí spolu s civilisty na vozu typu Humvee, který sebrali vojákům afghánské armády.

Reklama

Americká armáda po odchodu z Afghánistánu ujistila veřejnost, že letadla, která zanechala na letišti v Kábulu, už nikdy nevzlétnou. Vojáci prý vyřadili z provozu i obrněné vozy typu MRAP a Humvee.

Článek

Nový arzenál Tálibánu. Pod tímto názvem se na sociálních sítích šíří ohromující tabulka z dílny britských Timesů, která zachycuje množství zbraní a vojenské techniky, které se dostalo do rukou islamistického hnutí Tálibán.

V tabulce figuruje například 33 helikoptér typu UH-60 Blackhawk, stejný počet strojů Mi-17, přes 22 tisíc vozů typu Humvee a 155 obrněnců typu MRAP, tedy vozidel odolných proti výbuchu min. K tomu stovky tisíc útočných pušek, desítky tisíc kulometů, atd. Na první pohled zcela jiná výzbroj než kalašnikovy a letité Toyoty, v nichž se Tálibové dlouhá léta v obtížném horském terénu pohybují.

Americký generál Kenneth McKenzie ale pro agenturu AFP řekl, že letadla, obrněné vozy i systém raketové obrany armáda před odjezdem z kábulského letiště znehodnotila. „Tato letadla už nikdy nebudou létat,“ řekl McKenzie o 73 strojích, které americká armáda nechala přímo na letišti Hamída Karzaie.

Z tabulky, kterou zveřejnil list The Times, nicméně není vidět, zda jde o výzbroj ponechanou v zemi rychle odjíždějícími Američany, nebo o zbraně ukořistěné v bojích s afghánskými bezpečnostními složkami. Je také možné, že jde o celkový výpis vojenské techniky, kterou USA v zemi používaly a že většina je už zničená nebo odvezená.

Jisté je, že prioritou se při rychlém stahování stala evakuace lidí, vojenská technika je navíc značně objemná, například výše zmíněné obrněnce typu MRAP. Otázkou je pak její technický stav – jak zdůraznil Seznam Zprávám expert na výzbroj, který si nepřál být jmenován, USA i další země Severoatlantické aliance dodávaly Afgháncům generačně starší techniku: „Super high-tech nemají, stejně by ji neuměli udržovat.“

Foto: The Times, The Sunday Times

Seznam zbraní a vojenské techniky, kterou má disponovat hnutí Tálibán.

Příkladem vyspělé techniky jsou i přístroje na noční vidění – pokud přestanou fungovat, posílají se na opravu k výrobci, to však Tálibán z pochopitelných důvodů dělat nemůže. Je tak dost pravděpodobné, že velká část vojenské techniky skončí jako nepoužitelný šrot.

„Třeba vozy Humvee jsou v Afghánistánu k ničemu, mají plochý podvozek a převodovku uvnitř. Když najedou na minu, je posádka mrtvá,“ říká výše zmiňovaný expert. S obrněnci typu MRAP, které jsou proti minám vybavené, prý zase není jednoduché jezdit, nezkušený řidič je rychle převrátí, protože jsou vysoké, a proto i nestabilní.

Na sociálních sítích se nicméně objevilo video zachycující vrtulník Blackhawk v rukách Tálibánu přelétající nad městem Kandahár. Pravost záznamu se ale nepodařilo ověřit.

Není ale samozřejmě vyloučené, že Tálibán může zaplatit experty ze sousedního Pákistánu, který je na mnohem vyšší vojenské úrovni a patří k americkým spojencům v oblasti. Své odborníky vyškolené na obsluhu vrtulníků či obrněnců nebo i na údržbu mají i afghánské bezpečnostní složky. Otázkou je, zda budou tito lidé ochotní spolupracovat s Táliby.

Obavy z nově získané výzbroje Tálibánu mají i v relativně daleké Indii. Tamní agentura ANI citovala několik vysoce postavených představitelů armády, kteří se svěřili se svými obavami, že výzbroj poputuje do sousedního Pákistánu. Tam ji pak mohou získat ozbrojené skupiny bojující proti Indii v hraničním regionu Džammú a Kašmír. Jak uvádějí indická média, nebylo by to poprvé – nejrůznější typy palných zbraní se pašovaly z Afghánistánu přes Pákistán do sporné hraniční oblasti v posledních dvaceti letech už mnohokrát.

Reklama

Doporučované