Hlavní obsah

Tanec a oslavy v ulicích zimbabwské metropole. Lidé se těší na konec Mugabeho vlády

Zimbabwe oslavuje očekávané svržení MugabehoVideo: AP

 

Reklama

Demonstranti v ulicích v sobotu vyjádřili nedočkavost a naději, že jejich vystoupení urychlí oficiální konec vlády Roberta Mugabeho. Jeho kabinet lidé obviňují z kolapsu jedné z kdysi nejbohatších ekonomik v Africe.

Článek

Tisíce obyvatel zimbabwské metropole Harare vyšly v sobotu do ulic vyjádřit své nadšení nad očekávaným svržením prezidenta Roberta Mugabeho. Toho od středy drží v domácím vězení armáda, která v zemi prakticky převzala moc a její představitelé vyjednávají s autoritativním šéfem státu o jeho odstoupení.

Demonstranti v ulicích vyjádřili nedočkavost a naději, že jejich vystoupení urychlí oficiální konec Mugabeho vlády, kterou obviňují z kolapsu jedné z kdysi nejbohatších ekonomik v Africe. Země se potýká s vysokou nezaměstnaností, hyperinflací, nedostatkem potravin i hotovosti. Proti Mugabemu se konaly opakované demonstrace, které někdy přerostly v násilnosti.

Lidé podle agentury Reuters mávali národními vlajkami, zpívali, tančili a objímali vojáky, na transparentech nesli nápisy „Ne Mugabeho dynastii”.

„To jsou slzy štěstí,” cituje Reuters demonstranta Franka Mutsindikwu. „Čekal jsem na tento den celý život. Konečně jsme svobodní.”

Odvolání Mugabeho žádá vládní strana Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta, která připravuje rezoluci umožňující zahájit proces jeho sesazení. Do země se mezitím vrátil Mugabeho rival Emmerson Mnangagwa, kterého si armáda zřejmě přeje jako nového prezidenta. Toho Mugabe 6. listopadu odvolal z funkce viceprezidenta, což vyvolalo současnou krizi. O Mnangagwovi se v minulosti hovořilo jako o možném Mugabeho nástupci. Byl dlouholetým spolupracovníkem hlavy státu a někdejším šéfem bezpečnosti a těší se popularitě mezi armádními generály a válečnými veterány.

Ve čtvrtek agentury informovaly, že Mugabe nadále tvrdí, že zůstává jediným legitimním vládcem země, a nemíní dobrovolně odstoupit před volbami naplánovanými na příští rok.

Reklama

Doporučované