Hlavní obsah

Tato země poslala ke dnu bitcoin. Teď chystá vlastní digitální měnu

Foto: Pixabay.com

Indie plánuje vydat vlastní digitální měnu.

Reklama

Indie částečně ustoupila od odporu ke kryptoměnám. Za svým zákonem proti držení bitcoinu a dalších si stále stojí, ale k tomu chystá vlastní digitální měnu. Bude testovat digitální rupii.

Článek

Indická centrální banka se ke kryptoměnám staví chladně – připravuje zákon, který je zakáže. Nyní se ale chystá vydat vlastní digitální měnu. Miliony investorů v Indii, kteří mají zájem vložit peníze do kryptoměn, je zatím mohou vlastnit jen pod hrozbou pokuty.

Zástupce guvernéra Indické centrální banky T Rabi Sankar ve čtvrtek prohlásil, že regulační orgán zvažuje postupné zavedení digitální měny. Digitální měna centrální banky (CBDC), tedy digitální platidlo vydané centrální bankou, je pouze digitální verzí indické rupie.

CBDC tak není úplně totéž, co bitcoin, ether nebo dogecoin. Ani po zavedení digitální rupie však podle serveru Quartz India Indie nehodlá změnit svůj postoj vůči těmto kryptoměnám.

Indická centrální banka chce digitální rupie zavádět postupně. Mezitím budou prováděny právní změny devizových pravidel a zákonů o informačních technologiích.

Digitální měna má podle zástupce guvernéra banky snížit závislost na hotovosti, umožnit levnější a hladší mezinárodní vypořádání a ochránit lidi před volatilitou kryptoměn.

„Každá myšlenka musí počkat na svůj čas a čas pro CBDC je blízko. Pečlivě jsme vyhodnotili rizika,“ řekl guvernér Sankar posluchačům na konferenci pořádané think-tankem Vidhi Centre for Legal Policy.

Sankar také uvedl, že je snahou centrální banky, aby indická digitální měna získala vedoucí postavení v platebních systémech světa. Jeho výroky navazují na předchozí prohlášení Evropské centrální banky, že zahájí dvouletou vyšetřovací fázi, která by v případě úspěchu mohla vést do roku 2025 k vytvoření digitálního eura.

Minulý týden také čínská centrální banka uvedla, že během zkušebního provozu digitálního jüanu dosáhl do konce června hodnoty transakcí ve výši 5,3 miliardy dolarů.

CBDC bude v arzenálu většiny, ne-li všech centrálních bank na světě.
Zástupce guvernéra Indické centrální banky T Rabi Sankar

Podle Sankara teď centrální banky věnují digitálním měnám více pozornosti. „CBDC bude v arzenálu většiny, ne-li všech centrálních bank na světě,“ předpovídá a dodává, že centrální banka již delší dobu zkoumá výhody a rizika vydání CBDC.

Zvažuje se zavedení CBDC pro všeobecné účely.
Zástupce guvernéra Indické centrální banky T Rabi Sankar

„Studovali jsme CBDC pro konkrétní účely, které navrhly různé centrální banky po celém světě pro velkoobchodní a maloobchodní segment. Zvažuje se zavedení CBDC pro všeobecné účely, Raiffeisen Bank International pracuje na strategii postupného zavádění a zkoumá případy použití s malým nebo žádným narušením indického bankovního a měnového systému. Realizace pilotních projektů ve velkoobchodním a maloobchodním segmentu může být v blízké budoucnosti možná,“ uvedl Sankar.

Chystaný indický zákon proti kryptoměnám ukládá sankce za jejich držení, vydávání, těžbu, obchod a převody. Vláda tak vytváří jedno z nejpřísnějších opatření proti kryptoměnám na světě.

Reklama

Doporučované