Hlavní obsah

Indie se vrací na vrchol. Letos se znovu stane zemí číslo jedna

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Indická ekonomika se v loňském roce dostala poprvé po čtvrtstoletí do recese a klesla v žebříčku nejrychleji rostoucích ekonomik na světě. Letos se má ale podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj vrátit na vrchol.

Článek

Podle prognózy, kterou OECD zveřejnila, by měl hrubý domácí produkt druhé nejlidnatější země planety růst o 12,6 procenta.

Pokud by se Indie na tuto úroveň skutečně dostala, upozadila by opět Čínu, která první místo v loňském roce přebrala. I čínské ekonomice se má ale vést o poznání lépe, než se ještě před pár měsíci čekalo. Podle čerstvých dat poroste v letošním roce tempem 7,8 procenta.

Indická ekonomika zaznamenala v posledních třech měsících roku 2020 růst hrubého domácího produktu o 0,4 procenta, čímž skončila její recese. Za rok 2020 jako celek se pak tamní HDP propadlo přibližně o 7 procent.

OECD také v úterý představila zásadní zlepšení svého výhledu globální ekonomiky a uvedla, že „ekonomické vyhlídky se v posledních měsících výrazně zlepšily“ díky zavedení vakcín proti koronaviru a vládním finančním stimulům.

OECD nyní očekává, že světová ekonomika v roce 2021 poroste o 5,6 procenta, což je oproti prosincovému odhadu zlepšení o více než jeden procentní bod.

„Aktivita v mnoha odvětvích oživila a částečně se přizpůsobila pandemickým restrikcím. Očkování, ačkoli je nerovnoměrné, nabírá na tempu a vládní stimuly, zejména ve Spojených státech, pravděpodobně výrazně podpoří ekonomickou aktivitu,“ uvedla OECD. „Vyhlídky pro udržitelný růst se však v jednotlivých zemích a odvětvích výrazně liší. Je nezbytné zajistit rychlejší a efektivnější distribuci vakcíny po celém světě,“ dodala.

Organizace předpověděla, že výkon globální ekonomiky se do poloviny letošního roku vrátí na úrovně z období před příchodem pandemie. „Do značné míry však bude záležet na výsledcích závodu mezi vakcínami a nově vznikajícími variantami viru,“ upozornila.

USA na třetím místě

U Spojených států se pak čeká růst o 6,5 procenta. Pokud si země tempo udrží, stane na žebříčku v čele s Indií na třetím místě.

Organizace v reakci na zlepšení odhadu pro USA poukázala na účinky „silné fiskální podpory“ stimulačního balíčku prezidenta Joe Bidena ve výši 1,9 bilionu dolarů, píše americká CNN.

V Evropě, kde je zavádění očkování proti koronaviru o poznání pomalejší než jinde, OECD předpovídá „pozvolnější vzestup“. Očekává se, že v 19 zemích, které patří do eurozóny, se produkce zvýší o 3,9 procenta.

Výhled však zůstává kvůli pandemii velmi nejistý. OECD poznamenala, že vakcínové kampaně se po celém světě pohybují různou rychlostí a stále existuje šance vzniku nových mutací, které vakcínám odolávají.

V reakci na čerstvá čísla upozornila hlavní ekonomka OECD Laurence Booneová v rozhovoru pro agenturu Reuters na pomalé tempo očkování v Evropě. Varovala dokonce, že nedostatečná rychlost očkování by mohla podkopat opatření na podporu ekonomiky.

Je podle ní třeba směřovat vše k návratu do normálu. Peníze vložené do ekonomiky vládami jinak mohou skončit ve formě úspor, místo aby podpořily spotřebu.

Organizace se věnovala i tématu inflace, která rezonuje na všech světových trzích. Investoři se stále více obávají, že silné oživení by mohlo v letošním roce vyvolat prudký nárůst cen, což donutí centrální banky ke zvýšení úrokových sazeb nebo ke zúžení nákupu dluhopisů dříve, než se očekávalo.

OECD uznala, že cenové tlaky na některých frontách rostou.

„Rychlejší než očekávané oživení poptávky, zejména z Číny, spolu s nedostatkem dodávek značně posílilo ceny potravin a kovů a ceny ropy se v roce 2019 odrazily na své průměrné úrovni,“ uvádí organizace.

Reklama

Doporučované