Hlavní obsah

Tchaj-wan čelí nedostatku vakcín. Prsty v tom má podle tamní vlády Čína

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Na Tchaj-wanu roste počet případů nákazy covidem-19 a s ním i zájem o očkování. Jenže vakcín má země neodstatek a žádá zahraniční partnery o pomoc. Tchaj-wan navíc viní Čínu z blokace dodávek vakcín od západních firem.

Článek

Od začátku roku 2021 Tchaj-wan počítal nové případy nákazy covidem-19 v jednotkách, což se odráželo i v zájmu o očkování proti této nemoci. Poslední dny ale země čelí strmému nárůstu počtu nakažených, v pátek vzrostl o 314 a za poslední dva týdny přibyly téměř dva tisíce nakažených.

Kvůli výraznému zhoršení situace tak roste poptávka po očkovacích látkách, ještě před vypuknutím nové vlny totiž bylo v zemi naočkováno pouhé jedno procento obyvatel. Zatím 23milionová země vyočkovala pouze necelých 300 tisíc dávek a tempo očkování zatím zrychluje jen velmi pomalu. Vakcín má totiž Tchaj-wan nedostatek a obrací se tak na své spojence v zahraničí a spoléhá i na program COVAX.

Do shánění očkovacích látek už země podle zdrojů agentury Reuters zapojila své diplomaty. „Vakcíny, které jsme nakoupili prostřednictvím různých kanálů, budou postupně přicházet ze zámoří. Prosím, nebojte se,“ cituje agentura tchajwanskou prezidentku Cchaj Jing-wenovou. Země si objednala 20 milionů dávek, převážně od AstraZenecy, ale také od společnosti Moderna. Jejich globální nedostatek však způsobil omezení dodávek.

Tchaj-wan očekává také více než milion dávek vakcíny díky programu COVAX. Představitelé programu uvedli, že přidělené vakcíny by země měla obdržet do konce června. „Cílem zůstává doručení 76 milionů dávek vakcíny od společnosti AstraZeneca pro až osmdesát zemí v období únor až červen, brzy ale očekáváme další dodávky vakcín na Tchaj-wan,“ uvedli představitelé pro agenturu Reuters.

Výraznou pomoc očekává Tchaj-wan také od Spojených států. Americký prezident Joe Biden v pondělí oznámil, že do konce června pošle nejméně dvacet milionů dávek vakcín do dalších zemí. Podle Reuters by mělo jít o vakcíny společností Pfizer, Moderna a Johnson & Johnson. Bílý dům nicméně neuvedl, do jakých zemí pomoc zamíří. Na dotaz agentury, kolik látek zamíří právě na Tchaj-wan, který patří mezi nejdůležitější americké spojence, pak ministerstvo zahraničí nereagovalo.

Jako řešení se tak může zdát pomoc od sousední Číny, která už do světa vyslala desítky milionů dávek svých vakcín. Jenže napětí v Tchaj-wanském průlivu od začátku pandemie roste, píše americká CNN. Peking opakovaně blokoval vstup Tchaj-wanu do Světové zdravotnické organizace a nadále zvyšoval tlak na ostrovní samosprávu, kterou Čína považuje za součást svého území.

Kvůli rostoucí nedůvěře mezi oběma stranami se tak Tchaj-wan rozhodl odmítnout nabídku Pekingu na dodávku čínských vakcín. Tchaj-pej se při tomto kroku odvolával na místní zákon zakazující dovoz čínských vakcín. Peking toto rozhodnutí odsoudil a označil postup Tchaj-peje za „obětování blahobytu vlastních lidí ve prospěch svých vlastních politických zájmů“, píše CNN.

Tchaj-pej na oplátku obvinil Čínu, že namísto pomoci situaci ještě více komplikuje a blokuje dodávky vakcín směřující do země. „Přístup Tchaj-wanu k očkovacím látkám je nadále zpomalován čínskými zásahy, zatímco Čína trvá na tom, abychom si koupili ty vakcíny vyrobené v Číně. Pokud opravdu chcete pomoci, nestůjte ve dveřích a neblokujte chodbu,“ napsala ve středu na Twitter mluvčí tchajwanské prezidentské kanceláře Kolas Yotakaová.

Yotakaová neuvedla konkrétní podrobnosti o čínských zásazích, už v únoru ale tchajwanský ministr zdravotnictví Chen Shih-chung na čínský vliv při objednávkách vakcín narážel. Podle Shih-chunga dohoda mezi Tchaj-wanem a společností BioNTech ohledně objednávky pěti milionů dávek vakcíny Pfizer padla kvůli „politickému tlaku“. Zahraniční agentury následně přinesly informace o distribuční dohodě mezi společností BioNTech a šanghajskou farmaceutickou firmou Fosun Pharma. Peking nicméně nařčení, že by měl vliv na neúspěch jednání mezi BioNTechem a Tchaj-wanem, odmítá.

Tchaj-wan se možná brzy bude moci kromě pomoci ze zahraničí spoléhat na vlastní vakcínu. Země má sice v porovnání například s Čínou nebo Spojenými státy zpoždění, protože tři místní společnosti začaly s klinickými testy až loni v srpnu, nasazení „domácí“ vakcíny se ale podle místních úřadů blíží.

Místní vláda právě ohledně produkce vakcín čelila kritice za nedostatečnou podporu výrobců. V úterý ale prezidentka Cchaj Jing-wenová uvedla, že dvě společnosti úspěšně dokončily druhou fázi klinických testů. Podle tchajwanské hlavy státu by očkovací látky od výrobců Medigen Vaccine Biologics Corporation a United Biomedical mohly po schválení k nouzovému použití být k dispozici do konce července. „Výsledky z druhé fáze klinických studií jsou dobré a vypadá to, že vakcíny dobře reagují i na různé varianty viru,“ řekl CNN epidemiolog Čchen Hsiu-hsi.

Reklama

Související témata:

Doporučované