Hlavní obsah

Pravá fotka, nebo falešný snímek? Velký test ukáže, čemu se už nedá věřit

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Dokážete rozpoznat fotografii od obrázku vygenerovaného umělou inteligencí? Připravili jsme pro vás unikátní kvíz.

Reklama

Třicet fotek? Ne, půlka z nich jsou obrázky vygenerované počítačem. Dokážete výtvory umělé inteligence rozlišit od reality? Vyzkoušejte si to v našem unikátním kvízu.

Článek

Fotkám se nedá věřit. To není nic nového. Fotomontáže jsou ostatně tak staré, jako fotografie sama. S nástupem nových nástrojů založených na umělé inteligenci je ale tvorba falešných snímků mnohem jednodušší.

Přesto si řada lidí myslí, že oni se „umělotinami“ ošálit nenechají. Že zkrátka snímky z generátorů na první pohled poznají. Ale nic nenahradí praktickou zkušenost. Pojďte si to otestovat na vlastní oči.

V následujícím kvízu uvidíte třicet obrázků. Rozhodnete se, zda jde o fotku, nebo o výtvor umělé inteligence. Na konci si budete moci prohlédnout, u kterých snímků jste se strefili a kde jste to odhadli špatně. Test je zcela anonymní.

Test trvá přibližně dvě minuty, podle toho, jak pečliví při zkoumání budete:

Dozvíte se také, zda jste umělou inteligenci spíše přeceňovali, nebo podceňovali. Tedy zda jste měli tendenci skutečné fotky označovat jako AI výtvory, či naopak.

Každý uživatel dostane náhodnou kombinaci snímků. Celkově aplikace vybírá ze 120 snímků, z toho polovina z nich je skutečných. Na konci testu najdete také tlačítko pro sdílení odkazu. Pomocí něj můžete svým přátelům a známým nasdílet přesně tu kombinaci 30 snímků, kterou jste dostali vy. Můžete si díky tomu porovnat výsledky s vědomím, že jste viděli stejné ukázky.

Kde se vzaly vygenerované „fotky"?

Na internetu je dnes málem těžší najít fotky pravé než falešné. Zvláště když chcete respektovat autorská práva. V našem testu jsem pracoval s fotkami, které jsou k dispozici v rámci licencí Creative Commons nebo Public Domain. Používal jsem pouze fotky staršího data, abych si mohl být poměrně jist, že nevznikly v nějakém generátoru.

Jak funguje generátor obrázků?

Jak vlastně počítačová síť obrázek vytváří? Úplně jinak než malíř. Ten totiž štětcem postupně nanáší barvy na místa, kde je chce mít, a nejspíše má v hlavě nějakou představu toho, co na obrázku bude.

Generátor postupuje jinak. Jsou v něm, zjednodušeně řečeno, dvě neuronové sítě: Tvůrce a Kritik. Tvůrce začíná s hromadou šumu. Mnohokrát tento šum poupraví a pošle Kritikovi. Kritik posoudí, jestli se aspoň podobá tomu, co má nakreslit.

Takto vypadá postupný proces generování obrázku neuronovou sítí Midjourney.Video: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Naopak „falešné“ snímky bylo poměrně snadné vyrobit. Existuje celá řada generátorů –⁠ nejznámnější jsou Stable Diffusion, Adobe Firefly, OpenAI DALL-E a Midjourney. Právě poslední jmenovaný jsem zvolil pro tento test.

Ještě před rokem bylo vcelku snadné rozpoznat „dotek umělé inteligence“, vygenerované snímky se totiž vyznačovaly podivnými prsty, extra končetinami a nesmyslnými duchy v pozadí snímku. Ale to už zdaleka neplatí. Generátor Midjourney se totiž za poslední rok výrazně vylepšil.

Podívejte se, jak se liší jednotlivé verze, od V1 (leden 2022) po současnost:

Poslední verze s číslem šest (prozatím v testovacím provozu) zdaleka není dokonalá. Zaujala mne ale schopností generovat překvapivě „obyčejné“ fotky. S tím mívaly generátory obvykle problém, neustále z nich lezly fotky jak z módních časopisů. Takže ještě nedávno fungovala rada: pokud jsou na snímku lidé nadpozemsky krásní, je to dost možná vygenerovaný snímek. Ale i tato poučka už přestává fungovat.

Jsme každopádně zvědaví, jak se vám v testu bude dařit. Příští týden vydáme přehled fotek, které lidé nejčastěji označili za skutečné. Bude zajímavé sledovat, kolika „tajným agentům“ se do první desítky podaří proniknout.

Generativní umělá inteligence na vzestupu

Od listopadu 2022, kdy firma OpenAI představila nástroj ChatGPT, lidé po celém světě experimentují s tím, jak jim generativní umělá inteligence může pomoci.

O tom, co nové nástroje umí nebo neumí, se diskutuje z mnoha pohledů. Jedná se o skutečnou inteligenci a kreativitu? Výsledky jsou totiž nejen ohromující, ale také bizarní.

Objevila se také plejáda podvodůzneužití generativní umělé inteligence. Pro řadu lidí je také pochopitelně důležité, jak tyto nástroje ovlivní pracovní trh.

Pokud vás zajímá, jak začít experimentovat s novými nástroji, podívejte se na naše základní tipy nebo na seriál Hrajeme si s AI.

Reklama

Doporučované