Hlavní obsah

TechMIX: Dvojníky a dvojčata najdeme v genetice i softwaru

Foto: Shutterstock

Vědci zjistili, že dvojice velmi podobných lidí –⁠ přestože nejsou příbuzní –⁠ mají i překvapivě podobné DNA (ilustrační foto).

Reklama

Při hledání zajímavosti z oblasti vědy a techniky se mi tentokrát stala taková neobvyklá věc. Začal jsem všude vidět falešná dvojčata. Všude. Dnešní newsletter tedy bude mít společného jmenovatele.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru TechMIX, ve kterém Pavel Kasík a Matouš Lázňovský každou středu přinášejí hned několik komentářů a postřehů ze světa vědy a nových technologií. Pokud vás TechMIX zaujme, přihlaste se k jeho odběru!

Francouzský fotograf Francois Brunelle je už více než patnáct let na neobvyklé misi. Hledá –⁠ a samozřejmě také fotí –⁠ falešná dvojčata. Takzvané dvojníky. Lidi, kteří jsou si podobní jako vejce vejci, ale přitom nejsou nijak pokrevně spříznění.

Dvojníky vyhledává přes internet, sami se mu hlásí a pózují mu zdarma. Odměnou je jim maximálně kniha nebo vstupenka na výstavu. A samozřejmě neuvěřitelný zážitek: Čas strávený s někým, kdo je jim neuvěřitelně podobný.

Foto: Francois Brunelle

Fotograf Francois Brunelle už více než patnáct let hledá a fotí falešná dvojčata.

Brunellův fascinující projekt se minulý týden dostal do novin v souvislosti s novou studií publikovanou v  časopise Cell Reports. Její autoři se nespokojili s vnější podobností, ale šli až na buněčnou úroveň. Výzkumníci kontaktovali Brunellem nalezené dvojice. Nechali počítačově porovnat jejich tváře, a ty dvojice, které byly nejpodobnější, pak podrobili genetickému sekvenování. A zjistili, že tito lidé –⁠ přestože nejsou příbuzní –⁠ mají i překvapivě podobné DNA. Navíc mají často i podobné charakteristiky, přestože často vyrůstali na odlišných místech a v různých prostředích.

Ale náš život není jen výsledkem naší DNA. Naše životní prožitky (a prožitky našich předků) ovlivňují, které z našich genů jsou takzvaně zapnuté nebo vypnuté. Vědci tomu říkají epigenom, vysvětlil deníku New York Times hlavní autor studie Manel Esteller. Zmínil také funkci našeho osobního mikrobiomu, který je tvořený myriádou různých bakterií a virů, které v našem těle koexistují.

Zjistil, že zatímco genomy dvojníků byly podobné, jejich epigenomy a mikrobiomy se lišily: „Genetika je dává dohromady a epigenetika a mikrobiom je od sebe zase oddělují.“

Tahle studie mě po zbytek týdne provázela. Začal jsem si totiž –⁠ v souladu s mou oblíbenou kognitivní iluzí –⁠ všímat dalších a dalších případů, v nichž nějak vystupují dvojníci nebo „falešná dvojčata“.

Když dva dělají totéž…

Vývojář André Staltz si všiml, že bezplatné nástroje kopírující funkcionalitu komerčních programů vznikají stále rychleji. Sestavil dokonce tabulku a graf, kde tento jev jasně demonstruje.

Foto: André Staltz

Vývojář André Staltz zmapoval rychlý vznik alternativ komerčních programů.

Zatímco dříve trvalo několik let –⁠ nebo dokonce desetiletí –⁠ než se objevila použitelná alternativa pro komerční projekt, v poslední době je to už jen několik měsíců. Třeba mezi spuštěním Microsoft Office a opensourcovou variantou OpenOffice uplynulo více než 11 let. Mezi uvedením Photoshopu a jeho opensourcového konkurenta Gimp uběhlo přes osm let.

Ale mezi spuštěním populárního placeného nástroje Slack a jeho opensourcovým klonem Mattermost uběhly jen dva roky. A spuštění hlasových sociálních sítí Clubhouse a otevřené alternativy Dogehouse dělí necelý rok.

Podle mě ale nezáleží jen na tom, kdy je opensourcový projekt spuštěn, ale hlavně jak je použitelný. A i tady je vidět významné zlepšení, i když rozhodně ne ve všech oblastech. Každopádně se vyplatí občas zabrousit na stránky jako Open Source Alternative To nebo AlternativeTo a podívat se, zda náhodou nemůžete ušetřit dost peněz využitím levnější nebo dokonce bezplatné alternativy.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Srovnání on-line editoru od Adobe a nástroje Photopea.

Já třeba nesmírně obdivuji on-line projekt Photopea. Vyvíjí jej český vývojář Ivan Kuckir, který během necelých deseti let vytvořil fantastickou alternativu k placenému nástroji Photoshop. Rozhraním se jedná o dvojče Photoshopu do té míry, že si někdy ani nevšimnu, že vlastně zrovna pracuji v on-line nástroji, který běží kompletně uvnitř prohlížeče.

Adobe má mimochodem také svůj on-line editor (na snímku dole), který běží uvnitř prohlížeče. Ale kdybyste měli říci, který z těchto on-line nástrojů je „dvojčetem Photoshopu“, asi nebudete dlouho váhat a ukážete na Photopea (nahoře).

V plné verzi newsletteru TechMIX toho najdete ještě mnohem víc. Přihlaste se k odběru a budete ho dostávat každou středu přímo do své e-mailové schránky.

Reklama

Související témata:

Doporučované