Hlavní obsah

Průhledná televize, „doktor“ v zrcadle i levná AI do kapsy. Co ukázal CES 2024

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: LG

Největší veletrh spotřební elektroniky ukázal i první transparentní televizi na světě.

Reklama

Několik tisíc firem představilo v „městě hříchu“ svá nová spotřebitelská pokušení. Nepříliš překvapivě téměř každou z technologických novinek doprovázel přídomek „s AI“. Vylepšení se dočkaly televize, mobily, auta i zdraví.

Článek

V americkém Las Vegas se od úterý do pátku opět konal největší světový veletrh spotřební elektroniky – CES 2024. Každoroční akci pořádanou už od roku 1967 si nenechalo ujít nejméně 130 tisíc návštěvníků. A bylo se na co dívat. Novinky přijelo ukázat přes 4000 vystavovatelů včetně 1200 startupů z více než 150 zemí a regionů. A redakce SZ Tech přináší výběr těch nejlepších z nich.

Akce často oplývá atraktivními ukázkami robotů, a to nejen těch kuchyňských, nebo pokročilými technologiemi v oblasti zdravotnictví a medicíny. Právě tyto oblasti strojů a zařízení vcelku očekávaně posunula umělá inteligence.

Televize jako akvárium

Původem jihokorejská, dnes už nadnárodní značka LG na veletrhu CES odhalila, co nazývá „první bezdrátovou průhlednou OLED televizi na světě“. Displej o úhlopříčce 77 palců, tedy necelých dvou metrů, lze totiž přepnout do transparentního módu, ve kterém téměř splývá s okolím. A když je zapnutá, tak jakoby levitovala vzduchem. Dá se ale přepnout i na běžnou černou, na jakou jsme zvyklí.

Co ukázal CES 2024: Průhledná televize, co splyne s okolím.Video: Jan Marek, AP

„Unikátní věc na OLED je, že je z organického materiálu, který můžeme tisknout na jakýkoli typ povrchu. A to je to, co jsme udělali, vytiskli jsme ji na průhledný kus skla. Proto, abychom dostali OLED kvalitu obrazu, máme zase kontrastní film, který dáváme nad tento materiál a pod něj,“ vysvětluje ve videu David Park z divize zábavy pro domácnost v LG.

A obsah zobrazovaný na takzvané OLED T už pak bezdrátově přenáší Zero Connect Box také od této značky, který odesílá zvuk a záběry ve 4K rozlišení. Na televizi lze promítat i  umělecká díla a mít ji doma jako obraz nebo plátno. Do obchodů se dostane ještě letos, cenu LG teprve oznámí.

Chytrá TV s AI - nerozmaže se ani míč ve fotbale

Zůstaneme u televizí. Pozadu nemohla stát ani další známá jihokorejská značka Samsung. Nejenže přispěchala s vlastní průhledným konceptem, v tomto případě využívající technologii mikro LED, ale odhalila i svůj poslední model Neo QLED 8K, který pohání nový čip s umělou inteligencí. Displej tak má podle jejího vyjádření nejlepší obraz, jaký kdy firma vyprodukovala. Krystalově čistý i při rychlém pohybu. AI tak bude při fotbalovém utkání sledovat míč, ostřit jej a zamezovat jeho rozmazání. Ale nejenom to.

Co odhalil CES 2024: TV s AI, která nemá být rozmazaná.Video: Jan Marek, AP

„Dnes odhalujeme tuto přelomovou AI obrazovku, která změní všechno, co jste věděli o chytrých televizích. AI obrazovka od Samsungu je poháněná zařízením s umělou inteligencí, která funguje přímo uvnitř, což znamená rychlé zpracování dat, vysokou úroveň ochrany soukromí, a dokonce redukci spotřeby energie. Budeme středobodem vaší AI domácnosti, propojíme všechna vaše zařízení, abychom vám nabídli flexibilnější a rozmanitější životní styl,“ ukazuje v dalším videu tohoto článku prezident firmy SW Yong.

Televizi s úhlopříčkou 98 palců si bude možné objednat od září za 40 tisíc dolarů. V přepočtu tedy zhruba 900 000 Kč.

AI ovladatelná hlasem do kapsy

Zájem vzbudil pomocník s umělou inteligencí R1 od Rabbit, který funguje na systému LAM, tedy Large Action Model. „LAM se může učit na jakémkoli rozhraní z jakéhokoli softwaru, nehledě na to, na jaké platformě funguje. Ve zkratce – Large Language Model (LLM) rozumí tomu, co říkáte, ale Large Action Model pak dokáže věci i zařídit. Používáme LAM k tomu, abychom AI dostali od slov k činům,“ uvádí v online prezentaci, jejíž výstřižek je také součástí tohoto článku, Jesse Lyu, ředitel startupu Rabbit.

Co odhalil CES 2024: AI do kapsy v podobě R1 od Rabbitu.Video: Jan Marek

Mladá americká firma vyrobila tohoto drobného mobilního asistenta v první várce asi 10 tisíc kusů s cenou jen 200 dolarů. A už má vyprodáno. Oproti běžným chytrým telefonům i počítačům nevyužívá žádný rozšířený komunikační model jako ChatGPT nebo operační software. Ten má vlastní a jeho výrobce chtěl hlavně docílit toho, aby se uživatelé obešli bez řady různých aplikací.

Uživatel se zařízením komunikuje hlasem a to zkrátka samo plní zadané úkoly skrz dostupné nástroje – od nakupování a placení, přes spuštění hudby a jiných zařízení, po rozpoznávání věcí pomocí malé rotační kamery, kterou lze zaměřovat kolečkem. Má tlačítko pro aktivování příkazů, malý displej o úhlopříčce 2,8 palce a úložiště až na 128 gigabajtů.

Umělá inteligence ohlídá zdraví

„Toto zařízení je zamýšlené pro rodiny, aby mohly sledovat zdraví svých milovaných – dětí, rodičů, prarodičů. Na jedno zařízení může být až osm uživatelů. Je navržené také pro lidi s chronickými nemocemi. Třeba pro někoho s chronickým respiračním onemocněním, kdo chce být proaktivní, co se týče jeho zdraví, a jednoduše sledovat vlastní údaje den po dni a moci upozornit lékaře, pokud dojde k nějaké změně,“ říká v dalším videu v tomto článku Livia Robic ze společnosti Withings k jejich produktu.

Co odhalil CES 2024: Multifunkční měřit životních funkcí BeamO.Video: Jan Marek, AP

Startupy na CES zvládly upoutat pozornost kombinací medicíny a umělé inteligence. Navíc také za dostupnou cenu. Jako multifunkční zařízení BeamO od francouzského Withings, který pomocí řady čidel a nástrojů dokáže měřit tělesné funkce a umělá inteligence je dál analyzuje. Malá krabička vychází na 250 dolarů (5600 Kč).

„Čtyři senzory slouží pro elektrokardiogram, který vám představí vaši srdeční aktivitu a může detekovat náznaky srdeční fibrilace, což je typ srdeční vady. Do jedné elektrody je zabudovaný i pulzní oxymetr, který může měřit hodnoty okysličení vaší krve. A pak je tu digitální stetoskop, který můžete umístit na vaše tělo a poslechnout si zvuk vašeho srdce nebo plic, ať už přes sluchátka nebo jej můžete i živě přenášet doktorovi při videohovoru. A konečně – bezkontaktní teploměr, který za pár sekund skenováním vašeho čela a tepen ukazuje vaši teplotu,“ dodává ve videu výše zástupkyně francouzského startupu.

Na CES 2024 se ale představilo i chytré zrcadlo Anura MagicMirror od kanadského startupu NuraLogix, které by už po 30 sekundách dívání se do něj mělo být schopné analyzovat i průtok krve pod kůže, její tlak, tep, ale i známky stresu a stárnutí v tváři. Přičemž může podle firmy s pomocí AI rozpoznat a oznámit uživateli rizika i rozvoje cukrovky a dalších onemocnění.

Co odhalil CES 2024: Chytré zrcadlo, zdravý prsten pro ženy i slepecké brýle.Video: Jan Marek

„Používáme AI, aby nám pomohla dělat predikce a odhady různých zdravotních parametrů – jako třeba měřit váš krevní tlak nebo risk srdečního onemocnění. Umělá inteligence je ten dílek, co nám pomáhá dělat tyto odhady a predikce,“ uvádí ve videu s chytrým zrcadlem Lindsay Brennanová, která jej v Nuralogix vyvinula.

Na veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas se ale představil i chytrý prsten ke sledování tělesných funkcí speciálně pro ženy. Nebo headset Glasses od rumunského startupu Lumen, který by s AI jednou mohl pomáhat nevidomým místo slepeckých psů. Obě zařízení lze vidět na videu s chytrým zrcadlem.

Příští týden se redakce SZ Tech bude věnovat i tomu, co nového CES 2024 ukázal i na poli mobility – jak v případě elektroaut, tak například i dronů.

Reklama

Doporučované