Hlavní obsah

Těla posledních obětí u Whakaari jsou zřejmě pod vodou. Pátrání pokračuje

Foto: Pixabay.com/Julius_Silver

Sopka na ostrově White Island se nachází v zátoce Bay of Plenty na severovýchodě Nového Zélandu.

Reklama

Novozélandská policie se od pátku snaží s pomocí potápěčů ze sopečného ostrova White Island odvézt všechna těla obětí pondělní erupce. Pátrání je velmi nebezpečné. Hrozí totiž další výbuch sopky.

Článek

Policii se podařilo z ostrova odvézt již šest těl obětí výbuchu vulkánu. I přes vysoké riziko další erupce v pátek probíhalo pátrání. To bylo neúspěšné a bude pokračovat v sobotu.

Úřady před akcí znaly místo, kde byla těla šesti obětí. Ty během čtyř hodin specialisté nalezli a přepravili na pevninu.

„Bohužel operace není u konce, dva lidé jsou stále nezvěstní,“ uvedl policejní komisař Mike Bush. „Víme, že se poslední tělo nachází ve vodě. Potápěči se ho v současné době snaží vyprostit,“ dodal.

Záchranáři v nebezpečí

Vulkanologové záchranáře varují před nebezpečím další erupce. Pokud by nastala v jejich přítomnosti, čelili by magmatu, horké páře a letícím kamenům ve vysoké rychlosti. V pátek byla podle novozélandské geologické webové stránky GeoNet, která informuje o nebezpečí, 50 až 60procentní pravděpodobnost další sopečné aktivity.

„Prostředí, ve kterém záchranáři pracovali, bylo nepředvídatelné a náročné. Prokázali ale nesmírnou odvahu ve snaze těla obětí nalézt,“ řekl Bush.

Záchranáři byli vybaveni ochranným oblečením a dýchacími přístroji. Souběžně situaci na ostrově sledoval geolog, který by v případě nebezpečí nařídil misi zrušit.

Vulkán na ostrově White Island (maorsky Whakaari) začal soptit v pondělí 9. prosince. V tu chvíli se na ostrově nacházelo 24 Australanů, devět Američanů, pět Novozélanďanů, čtyři Němci, dva Číňané, dva Britové a jeden turista z Malajsie. Po erupci byla většina z nich evakuována. Některé turistické lodě a letadla se vrátily zpět na White Island hledat přeživší. Mnoho z nich je vážně popálených.

Erupce sopky si vyžádala nejméně 16 obětí, je ale téměř jisté, že nepřežili ani oba dosud pohřešovaní. Dvacet lidí zůstává na jednotce intenzivní péče.

Reklama

Související témata:

Doporučované