Hlavní obsah

Galerie: Jak se na Zélandu probudila sopka a způsobila neštěstí

Foto: Twitter.com/Michael Schade

Na ostrově White Island vybuchla sopka.

Reklama

Dým stoupal do výšky více než tři a půl kilometru.

Článek

V pondělí odpoledne místního času na ostrově White Island na Novém Zélandu vybuchla sopka. V čase erupce se na místě vyskytovalo přibližně padesát lidí.

„K vulkánu přijely dva zájezdy. Ten náš byl první, druhý přijel vzápětí,“ popsal situaci na místě brazilský turista Allessandro Kauffmann ve svém příspěvku na Instagramu. „Opustili jsme ostrov ani ne pět minut před tím, než sopka vybuchla. Ten druhý zájezd nemohl uniknout včas,“ dodal.

+10

Výbuch usmrtil nejméně pět lidí. Některým návštěvníkům se podařilo z ostrova odplout, jiné zachránily záchranné helikoptéry. Nejméně dvě desítky lidí ale na ostrově podle policie uvázly a s největší pravděpodobností zemřely.

Katastrofickou scenérii halí hustý dým, který stoupal do výšky několika kilometrů. Ostrov přikryla tma, která komplikuje záchranné operace. Záchranáři na ostrov nemůžou kvůli obavám z dalších erupcí. Až se rozední, pošlou na místo drony.

Sopku na ostrově White Island nazývají Maorové, původní obyvatelé Nového Zélandu, Whakaari a podle agentury DPA jde o nejaktivnější sopku země. Ostrov v roce 1769 objevil britský mořeplavec James Cook, který mu dal také jméno.

Reklama

Doporučované