Hlavní obsah

Telegrafia, babička Tesly. Takhle vypadala Masarykova Nokia

Počátky mladého československého státu jsou jednoznačně spojeny s hospodářským rozmachem, ale i moderními myšlenkami a výrobky. Podívejte se do prvorepublikové továrny, kde vyvíjeli první telefony a telegrafické přístroje.

Reklama

Článek

Východočeské muzeum připravilo on-line výstavu Telegrafia – babička Tesly, která nabízí pohled do období prvorepublikové továrny v Pardubicích.

Telegrafia, československá továrna na telefony a telegrafy a. s., byla založena 18. října 1919 k jubileu výročí vzniku Československa. „Výroba, zaměřená na vývoj a produkci slaboproudých elektrických přístrojů, byla od počátku považována za strategicky důležitou pro zájem republiky, Telegrafia proto vznikla jako akciová společnost s většinovým státním podílem, financovaným Živnostenskou bankou,“ upozornil historik Zdeněk Horák, kurátor výstavy.

Dne 18. května 1923 se v Československu objevilo první rozhlasové vysílání, zajišťované společností Radiojournal, která se po britské BBC stala druhou nejstarší pravidelně vysílající stanicí v Evropě. V souvislosti s touto novinkou Telegrafia bystře odhadla vývoj poptávky a od roku 1924 zahájila výrobu krystalových radiopřijímačů.

+14

Historie podniku Telegrafia odráží i dějiny mladého československého státu. Dvacátá léta znamenala velký rozvoj rozhlasového vysílání, vzestup ukončila hospodářská krize ve 30. letech, tu Telegrafia překonala díky státním zakázkám a i díky výrobě pro armádu. „Za německé okupace byla továrna podřízena válečnému průmyslu a vyráběla například součástky k radarovým systémům. Práce na nových technologických novinkách pro okupanty vedla také k sabotážím výroby a spolupráci s odbojem,“ prozradil historik Horák.

Po osvobození se strategický podnik ještě v závěru roku 1945 stal součástí rozsáhlého národního podniku. Posledním radiopřijímačem se značkou Telegrafia byl známý Liberátor, tajně vyvíjený ještě během okupace, poté firma oficiálně zanikla. Sepětí s Pardubicemi však přetrvalo i do budoucna a nový název Tesla se vžil do pardubického vědomí jako jeden z určujících fenoménů dějin 2. poloviny 20. století.

Reklama

Doporučované