Hlavní obsah

Tématem předvolební debaty byl třináctý důchod, migrace i Rusko

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Volební kampaň vyvrcholí ve středu, v sobotu čekají Slovensko sněmovní volby.

Reklama

Rozhodnutí parlamentu o zavedení třinácté penze nebo téma migrace vyostřily úterní televizní debatu lídrů pěti nejpopulárnějších slovenských politických stran. Volební kampaň vyvrcholí ve středu, volby do sněmovny jsou na řadě v sobotu.

Článek

„Nesmírně se těším. Je to dobrá zpráva pro 1,4 milionu důchodců,“ řekl v debatě soukromé televize Markíza premiér a volební lídr nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Peter Pellegrini. Právě v úterý sněmovna rozhodla zavést už letos třináctou penzi pro příjemce různých typů důchodů.

Zavedení třinácté penze ocenil také předseda krajně pravicové strany Kotleba – Lidová strana Naše Slovensko Marian Kotleba, jejíž poslanci věc při hlasování rovněž podpořili. Přidali se tak ke Směru-SD expremiéra Roberta Fica.

Apel na slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou, aby zákon nepodepsala, odmítl lídr strany Za lidi Andrej Kiska i předseda hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič. „Paní prezidentka se bude rozhodovat sama,“ řekl Kiska. „Nebudu přesvědčovat prezidentku, je svéprávná,“ dodal v debatě Matovič. Čaputová se k třinácté penzi vyjádří až po volbách, píše slovenský Denník N.

Kritiku za podpoření zákona si Kotleba vyslechl od šéfa strany Progresivní Slovensko. Podle Michala Trubana Kotleba na jednu stranu říká, že je antisystémový, ale hned při první příležitosti „se baví s největšími zloději a je součástí největší korupce“.

„V první řadě budeme muset najít zdroje, abychom dokázali financovat 13. důchody. Dvanáct let vláda Směru okrádala důchodce,“ reagoval šéf OLaNO Igor Matovič, jenž zároveň vyloučil rušení sociálních opatření stávající vlády pro případ, že jeho strana bude součástí příští vládní koalice. Na otázku, zda by v případě vyhraných voleb byl premiérem, reagoval, že „by byla hanba nepostavit se tomu čelem“.

„Lidé, klid. Žádné kvóty, žádní nelegální migranti nebudou na Slovensko zavlečeni. Nebude legalizace drog. Žádné rušení sociálních výhod. Potřebujeme se zbavit mafie, jež zde vládne 12 let, která si udělala ze státu doslova kořist,“ řekl také Matovič.

Matovič tak reagoval i na slovní přestřelku v debatě mezi exprezidentem, šéfem nové strany Za lidi Andrejem Kiskou a Pellegrinim. Směr-SD, jehož místopředsedou je Pellegrini, zaútočil v kampani na Kisku animovaným videem, které naznačovalo, že exprezident by umožnil příchod tisícovek migrantů na Slovensko. „Nikdy jsem nehovořil o migrantech. Vždy jsem hovořil o tom, že bychom měli pomoci lidem, kteří prchají před válkou, před násilím,“ řekl Kiska, který video označil za „trapné“. Pellegrini podle svých slov video viděl až teď.

V debatě padla i otázka, jestli je Rusko bezpečnostní hrozbou. Podle Pellegriniho, který se má ve středu setkat s ruským premiérem, ne – podobně jako pro Mariana Kotlebu. Naopak Matovič, Truban a Kiska Rusko za hrozbu považují.

„Jsem zděšen, co nás čeká po volbách. Hrozí nám chaos, nestabilita, amatérismus,“ řekl Pellegrini k možnému vytvoření vlády opozičními či neparlamentními stranami. Dodal, že on naopak nabízí odbornost a stabilitu. Vůči Směru-SD se v televizní debatě vymezil nejen Matovič, ale i Kiska a Truban.

Směr-SD po dlouhodobém poklesu popularity není – poprvé od roku 2006 – favoritem voleb, v popularitě se mu podle průzkumů přiblížilo opoziční protikorupční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované