Hlavní obsah

Učil se od vašeho Vandase, není to hlupák, říká expert na Kotlebu

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Slovenský novinář Daniel Vražda.

Reklama

Je Marian Kotleba fašista? A jak se mu daří oslovit víc než 10 procent voličů? Seznam Zprávy mluvily v Banské Bystrici s novinářem Danielem Vraždou, který píše pro Denník N a je autorem knihy Kotleba. Rozhovorem navazujeme na reportáž z předvolebního mítinku kotlebovců v severoslovenské Turzovce.

Článek

Co jsou kotlebovci vlastně zač? U nás v médiích se používá výraz krajní pravice, ale některé slovenské deníky přímo píší, že je to fašistická strana. Oni sami argumentují tím, že mají v ruce rozsudek nejvyššího soudu o tom, že nejsou extremistická strana. Tak jak to je?

Kotleba je zvyklý říkat, že mají rozhodnutí nejvyššího soudu, že nejsou fašisté, ale oni ho nemají. Nejvyšší soud rozhodl jen o podání speciální prokuratury. Řekl, že to, co předložila prokuratura, nestačí k zakázání strany. Zakázání strany je v každé demokracii extrémně vážný zásah a na ten prokuratura neměla dostatek důkazů. Čili nejvyšší soud vůbec neřekl, že nejsou extremisté ani že nejsou fašisté.

Foto: Profimedia.cz

Předseda LSNS Marian Kotleba.

A jak to tedy s Marianem Kotlebou je?

Používá se berlička extremista, ale tahle slova v poslední době, tedy po jeho nástupu, prošla inflací. V podstatě se používají všude a vždy. Pro veřejnost tohle slovo ztrácí význam.

Podle mého názoru Marian Kotleba je fašista. Je fašista, extremista, je neonacista a je zároveň národní socialista. Jednoduchou definici fašismu má (americký politolog) Robert Paxton a ta je jako ze slabikáře Kotlebovy strany. On vytvoří alternativní svět, nějakou postpravdu, která je ohrožením tohoto národa.

Naposledy teď v parlamentu, když byly obstrukce, při kterých opozice obsadila řečnický pult a nedalo se jednat, Kotleba říkal (předsedovi parlamentu) Andreji Dankovi: „Vypněte na tři minuty kamery a bude tu pořádek.“ To je Marian Kotleba. Tuhle větu potvrdil v televizi a ještě se divil, co je na tom jakoby hrozného, že by udělal pořádek. To je úplně esenciální věta, která představuje myšlení Mariana Kotleby a jeho lidí.

Mnozí na Slovensku to ohrožení necítí, ale ono tu reálně je. Všichni se ptají, co dělá špatně? Co dělá špatně… Nechodí s baseballkami mezi Romy, nebije se na ulici atd. Já nevím, židy nebo cikány atd., nic takového nedělá. Problém je, že to nedělá, protože to nemůže dělat.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Lidé, kteří se přišli v Turzovce podívat na mítink LSNS.

Když jsem byl na mítinku kotlebovců v severoslovenském městě Turzovka, padl tam dotaz z publika, co za ministerstvo by kotlebovci ve vládě preferovali. Jednoznačně si řekli o ministerstvo vnitra, až pak práce a sociálních věcí a pak hospodářství.

To úplně jasné a podle mě chtějí i ministerstvo obrany. Nebezpečí tohoto všeho je v tom, že on ještě nemá tu sílu, nemá tu možnost. Ale kdyby ji měl, tak by udělal to, co říkal: „Zhasněte na tři minuty světla nebo vypněte na tři minuty kamery, a bude tu pořádek!“

Na mítinku mě překvapilo, že téma migrace se objevilo až po více než půl hodině, ale téma sexuálních menšin bylo od začátku všudypřítomné.

Na to se teď soustředí.

Foto: Profimedia.cz

Novinář Daniel Vražda na snímku z roku 2017.

Když jsem se ptal v publiku, místní osmnáctiletá studentka mi řekla, že to je důvod, proč je volí, že nechce, aby se v Turzovce producírovaly lesby, aby jim sexuální menšiny nebraly děti. Tohle tam rezonovalo.

Je to o tom vytvořit ten svět, svou vlastní realitu. Lidé to poslouchají, vzniká nějaká atmosféra a oni se radikalizují. I ti lidé, kteří by za normálních okolností byli úplně v pohodě. Většinou potom následuje to, že část z těchto neradikálních lidí zavře oči nebo odvrátí hlavu, když se něco děje. Proto se všelijakým těm skupinám v historii podařilo to, co se jim podařilo.

Jak to vypadá na mítinku LSNS? Poslechněte si:

Dávají si teď víc pozor na slova, která používají? Třeba o Romech mluvili v Turzovce jako o „asociálních osadnících“. Vypadalo to, že přesně volí výrazy a dávají si pozor na jazyk.

Ať je Kotleba jakýkoliv, určitě není hloupý. Vystudoval dvě vysoké školy, sice to o ničem nevypovídá, ale on určitě není hloupý. Je vybavený vynikajícími senzory a výborně do sebe absorbuje nálady okolí. Na cestě od roku 2005 dodnes pochopil spoustu věcí a mnoho věcí změnil. Změnil vzhled.

Třeba, že už nenosí uniformy?

A ten jeho dlouhý kožený kabát… Přišel na to, že jsou dvě skupiny jeho podporovatelů. To je to jádro, ti ultranacionalisté a neofašisté…

Foto: Profimedia.cz

Marian Kotleba v uniformě v roce 2009.

Kteří ale nedělají dnešních 10 procent podpory…

Přesně tak. Přišel na to na té cestě, kdy utrpěl jednu porážku za druhou. Vždy vstal a šel dál a pokaždé něco změnil. Jeho senzory výborně fungují. Změnil vzhled, protože na ty, které může oslovit potencionálně, působí uniformy militantně. Když se to spojilo se slovníkem „Tiso a Slovenský stát“, který si část společnosti spojuje s hitlerovským Německem, pochopil, že takhle asi ne.

Bylo potřeba to trochu zcivilizovat. A zcivilizoval to. A to samé se stalo i s jeho slovníkem. Cikánští asociálové, paraziti, banda zlosynů a tak dále. To jeden čas fungovalo, hodně to používal, naučil se to u vás, od Vandase. On byl v Janově, ten střet s policisty.

Na litvínovském sídlišti Janov v roce 2008?

Kotleba tam byl. Vystoupil tam a blábolil nějaké nesmysly o hrozbě sionismu a takové věci. A vystoupil (tehdy předseda později rozpuštěné Dělnické strany, pozn. red.) Tomáš Vandas a mluvil o cikánských parazitech. A říkal to těm obyčejným lidem ze sídliště a oni ho s úplným úžasem poslouchali. Já jsem hluboce přesvědčený o tom, že tehdy Marian Kotleba přišel na to, že jaký Slovenský stát? Co Tiso?

Spousta lidí to nebere, spíš to vyvolává nějaké negativní konotace u slovenské veřejnosti. Cikánští paraziti, asociálové, znásilňovači, vrahové, zloději! On tam u vás v Janově viděl, jak slušná veřejnost, slušná veřejnost, ne skupina přívrženců extremismu, najednou poslouchá a reaguje na extremistu Vandase.

Foto: Profimedia.cz

Nepokoje v litvínovském Janově v roce 2008.

On se vrátil a udělal v roce 2009 „národní mobilizaci“. Začal používat Vandasův slovník, a dokonce i jednu fotku, kterou tam měla Dělnická strana, takovou skupinu usměvavých cikánů a něco s tím, že „to se vám žije za naše daně“. Prostě to, co by mohlo na lidi fungovat.

A tohle téma funguje i teď?

Od Romů se teď přesunul ke křesťanským tématům, protože zjistil, že na tomto poli už prostě vymačkal z elektorátu, co šlo, a že tu je ještě křesťanský elektorát. Pasuje se na křesťana a už dlouhou dobu pracuje na tom, aby ze sebe smyl nálepku fašisty. Ví, že mu to působí problém. A křesťanství je jedna z možností, jak to udělat. Lidé si řeknou: „Jak může být fašista křesťan? Křesťan fašista?“ A předtím si ještě řekli: „Jak může být župan?“ Potom si řekli: „Jak může být v parlamentu? Tak buď je jedno, nebo je druhé.“ Problém je v tom, že v jeho případě platí oboje. Je v parlamentu a je i fašista.

Zmíněné téma sexuálních menšin se v jeho rétorice vzalo kde?

Znovu jde o ty senzory, jak jsem říkal na začátku. Tiso, Slovenský stát, potom se přeorientoval na anticikanistu, cikánské hordy, cikánské parazity a tak dál, pak se přeměnil na křesťana, protože zjistil, že mu to pomáhá z vícero stran. Zaprvé zbavit se nálepky fašisty, zadruhé oslovit konzervativního voliče, takového váhajícího, nerozhodnutého. A s tou křesťanskou tematikou se přirozeně přesunul k gender a LGBT. To je agenda křesťanských demokratů, konzervativců.

Takže zažil tak trochu posun, aby nalákal víc voličů?

Samozřejmě. On viděl na Slovensku, jaké jsou demonstrace za rodinu, za ochranu nenarozeného života, a už to začalo. On to okamžitě vycítí a začne to prosazovat. S tím jeho křesťanstvím je to tak, že zmínka o křesťanství v jeho předcházejících programech prostě neexistovala. Jediná zmínka, která se tam objevila, byla v souvislosti se vzděláváním, byly to tradiční křesťanské hodnoty. To je všechno, jinak nic. Najednou je z něj křesťan v kostelích, odvolává se na boha atd.

Foto: Profimedia.cz

Volební billboard Lidové strany Naše Slovensko.

Jakého volebního výsledku podle vás LSNS v sobotu dosáhne?

Osobně si myslím, že to bude někde mezi 12 až 14 procenty. Mohli by mít i víc, protože interval spolehlivosti je 95 procent, a vrchní hranici měl už i na 16 procentech. Je to těžké odhadnout. Celá tahle politická situace mu nahrává. On si to normálně užívá. Ty skandály, Kočnerova kauza, to je jako „já jsem vám to říkal“. On se k tomu ani nevyjadřuje, nechává to žít vlastním životem, ví, že ten vlastní život a ta témata budou žít v hlavách obyčejných lidí. To je jeho svět, to je prostě to, co potřeboval. Myslím, že volby nevyhraje a získá těch 14 procent. Ale může se stát cokoliv.

Reklama

Související témata:

Doporučované