Hlavní obsah

Téměř polovinu zbraní v soukromém vlastnictví drží Američané. Na 100 lidí v USA připadne 120 zbraní

Na světě je zhruba jedna miliarda zbraní.Video: Jolana Humpálová, Youtube.com

 

Reklama

Podle studie je na celém světě zhruba jedna miliarda zbraní. Z toho civilisté jich vlastní 85 procent, zbytek je ve vlastnictví armád a úřadů pro prosazení práva.

Článek

Američané tvoří zhruba čtyři procenta světové populace, na konci loňského roku však vlastnili zhruba 46 procent z odhadovaných 857 milionů zbraní, které jsou po celém světě v soukromém vlastnictví. Vyplývá to z průzkumu o malých zbraních The Small Arms Survey vypracovaného institutem pro mezinárodní studia a rozvoj IHEID.

Podle studie je na celém světě zhruba jedna miliarda zbraní. Z toho civilisté jich vlastní 85 procent, zbytek je ve vlastnictví armád a úřadů pro prosazení práva.

Počet zbraní ve vlastnictví civilistů se celosvětově zvýšil na 857 milionů z 650 milionů v roce 2006. Nejvíce zbraní na 100 obyvatel je v USA - a to 120 zbraní. Následuje Jemen, kde je 53 zbraní na 100 obyvatel.

Autor studie Aaron Karp řekl novinářům, že běžní Američané koupí každý rok 14 milionů zbraní. „Proč je kupují? To je na jinou debatu. Především je kupují zřejmě proto, že mohou. Americký trh je mimořádně tolerantní,” poznamenal.

Právě přísnější kontrola držení zbraní je v současné době v USA ožehavým tématem. Po masakru na škole Stoneman Douglas High School v Parklandu na Floridě, kdy zemřelo 17 lidí, se konala série protestů po celých Spojených státech i v dalších městech ve světě. Největší demonstrace March For Our Lives se zúčastnily stovky tisíc lidí.

Průzkum IHEID vychází z údajů o registracích civilních zbraní ze 133 zemí a území. Informace o zbraních pro armádu a další úřady však zveřejňuje pouze 28 zemí. Autor studie Karp dodal, že veškerá čísla zveřejněná v průzkumu zahrnují „určitý stupeň odhadu”, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Doporučované