Hlavní obsah

Temný den v historii žurnalistiky? Pohledy na kauzu zatčeného Assange se různí

Assange se uchýlil na ekvádorské velvyslanectví v Londýně v roce 2012, aby se vyhnul vydání do Švédska.Video: Karolína Štuková, AP, Reuters

 

Reklama

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange, který se od roku 2012 skrýval na velvyslanectví Ekvádoru v Londýně, byl v pátek z ambasády vyveden a zatčen. Policie ho zadržela na základě žádosti o vydání do Spojených států a kvůli porušení podmínek kauce v souvislosti s údajným znásilněním ve Švédsku.

Článek

Londýnský soud ho poté shledal vinným z porušení podmínek kauce a do dalšího stání u soudu vyšší instance 2. května ho poslal do vazby. Americké ministerstvo spravedlnosti Assange obvinilo ze spiknutí za účelem získání tajných informací z vládních počítačů. Hrozí mu pět let vězení.

V Británii může podle tiskových agentur Assange dostat maximálně 12 měsíců. Kdy by měl padnout rozsudek, není jasné. Květnové slyšení se podle deníku The Guardian bude týkat žádosti o vydání do USA.

Ekvádor zadržel blízkého spolupracovníka Assange, který chtěl odletět do Japonska

Soudce magistrátního soudu Michael Snow prohlásil, že Assange „se chová jako narcista, který nevidí víc než vlastní sobecký zájem“. Argumenty jeho právníků, že se v Británii nemůže dočkat spravedlivého procesu, označil za směšné.

Americký prezident Donald Trump v reakci na Assangeovo zadržení uvedl, že na ně nemá názor. V roce 2016 během prezidentské kampaně ale server WikiLeaks opakovaně chválil, připomínají média.

Assange se uchýlil na ekvádorské velvyslanectví v Londýně, aby se vyhnul vydání do Švédska, které ho chce vyslechnout kvůli obvinění ze znásilnění z roku 2010. Assange vinu odmítá a Švédsko v roce 2017 případ odložilo. Stále mu ale hrozí postih za to, že se vyhýbal soudu.

USA obvinily Assange z počítačové kriminality, hrozí mu pět let. V britské vazbě zůstane do 2. května

Ekvádorský prezident pochopil, že jeho země je tak slabá, že Assangovým azylem si zbytečně škodí, říká Kozák

Assange v pátek z budovy velvyslanectví Ekvádoru doslova vynesli. Na videu, které zveřejnila mimo jiné televize CNN, je vidět, jak se Australan s bílými vlasy a bílým plnovousem obklopený muži v civilu brání odchodu z budovy. „Podívejte, kolik lidí ho vleče, evidentně nejde dobrovolně,“ reagovala reportérka CNN. Podle záběrů na sociálních sítích Assange mezi dveřmi ambasády křičel: „Británie musí protestovat, vy můžete protestovat!“

Na ambasádě Ekvádoru měl azyl díky bývalému levicovému prezidentovi této jihoamerické země Rafaelu Correaovi. Nyní azyl Assangeovi odňal současný ekvádorský prezident Lenín Moreno.

Skutečnost, že Ekvádor azyl odebral, server WikiLeaks, který se zaměřuje na zveřejňování tajných vládních dokumentů a dalších citlivých dat, považuje za porušení mezinárodního práva. Assangeova advokátka uvedla, že zatčení jejího klienta je „nebezpečným precedentem“ pro novináře. Ruské ministerstvo zahraničí vydání a zatčení Assange označilo za útok proti svobodě slova a právům novinářů. Naopak britská premiérka Theresa Mayová zatčení uvítala. Ukazuje to podle ní, že v Británii jsou si před zákonem všichni rovni.

Reklama

Doporučované