Hlavní obsah

Tenhle byznys v Srbsku kvete: Převaděči inkasují od migrantů až 10 tisíc eur za ilegální vstup do zemí EU

Íránští uprchlíci v Srbsku.Video: Milan Šíma, RFL/RE

 

Reklama

Reportér stanice Svobodná Evropa natáčel v bělehradském parku, kde uprchlíci čekají na ty, kteří je dostanou dál.

Článek

Je to rok, co Srbsko zrušilo pro Íránce vízovou povinnost. Díky tomu se stalo vyhledávanou evropskou destinací, kde se dá požádat o azyl. A především: odkud vyrazit za novým životem v Evropě.

Kamera zachytila íránské uprchlíky, kteří v bělehradském parku čekají na převaděče a kde si rovněž vyměňují informace, jak postupovat. Dvaatřicetiletý Íránec Afshin se svěřil s tím, že doufá, že právě toto místo bude jeho přestupní stanicí do Evropy.

„Dostal jsem se sem asi před hodinou a teď sháním převaděče, který by mě měl dostal do Německa,” říká Afshin. „Prý si říkají o odměnu od 4 tisíc do 7 tisíc eur. Někdy i o 10 tisíc eur.”

Stevan Tatalovič z humanitární organizace Info Park odhaduje, že do Srbska během posledních šesti měsíců přicestovalo okolo 6000 Íránců, ale mnoho z nich odtud pokračovalo dál do jiných zemí.

„Víme o pětistovce lidí, kteří jsou teď ubytovaní ve státních utečeneckých táborech,” říká Tatalovič. „Většina z nich trpěla ve své zemi nějakou diskriminací. Tohle nám apoň říkají. Někteří byli perzekvováni z politických důvodů. Někteří jsou oběti, protože patří do homosexuální komunity. A někteří měli problémy kvůli náboženství, protože to nebyli muslimové.“

Reportáž v úvodním videu je součástí pořadu Svět bez obalu. V TV Seznam jej můžete v premiéře vidět každou neděli od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované