Hlavní obsah

Tenisová legenda na lavici obžalovaných. Borisi Beckerovi hrozí 7 let vězení

Foto: Profimedia.cz

Boris Becker.

Reklama

Skrýval před věřiteli majetek minimálně za milion liber, teď mu hrozí 7 let ve vězení. Řeč je o bývalém profesionálním tenistovi Borisi Beckerovi, jenž čelí obvinění z utajování hromady peněz a nemovitosti.

Článek

Nejen tenista, držitel titulu nejmladšího vítěze Wimbledonu a dalších turnajů, ale také bankrot Boris Becker se dnes objevil před Westminsterským magistrátním soudem, kde proběhlo slyšení ve věci jeho podezřelých finančních aktivit. Informoval o tom britský deník The Times.

Bývalému šampiónovi Wimbledonu hrozí trest v podobě odnětí svobody až na 7 let poté, co byl obviněn z neplnění povinností zveřejňovat informace o svých finančních záležitostech po bankrotu. Ten byl na něj vyhlášen v roce 2017, a to kvůli nesplacené půjčce ve výši 3,5 milionu eur (zhruba 92 milionů korun).

Boris Becker skrýval nemovitosti ve Velké Británii a rodném Německu ve snaze utajit více než 1 milion liber před svými konkurzními správci, zní obvinění. Týká se to rovněž jeho investic do vyspělých (high-tech) technologií. Bývalý sportovec je obviněn také ze zatajení tří účtů v belgické bance JP Morgan, jednoho v Německu a dalšího v jedné z bank ostrova Guernsey. Celkově čelí až 19 trestním stíháním, souvisejících s údajným utajením jeho majetku. Sám Becker veškerá obvinění odmítá.

Kdo je Boris Becker?

Vyhrál Wimbledon a stal se nejmladším mužským šampionem ve dvouhře v roce 1985 ve věku 17 let. Za svou kariéru vyhrál celkem 49 turnajů, z nichž 6 grandslamových.

Podle dalšího obvinění Becker údajně tajil majetek v hodnotě 1,14 milionu eur v období od května do září 2017. Mimo jiné čelí obvinění ze zatajení dluhu ve výši 825 tisíc eur a 75 tisíc akcií společnosti Breaking Data Corp, která se zaměřuje na umělou inteligencí.

Emma Arbuthnotová, hlavní soudkyně, odmítla povolit Beckerovi uchovat adresu jeho pronajatého bytu v tajnosti s tím, že musí být čtena na veřejném zasedání. „Každá známá celebrita, která tímto prošla, to musí udělat,“ prohlásila Arbuthnotová. Ta také uvedla, že má „vážné výhrady“ k propuštění Beckera na nepodmíněnou kauci, a navrhla, aby byl sledován pomocí GPS. To znamená, že by měl zůstat v Londýně. Má však k dispozici i druhou variantu, a to požádat někoho o složení kauce vyšší než 100 tisíc liber.

Podle slov soudkyně, pokud obžalovaný odjede do Německa, případ bude muset pokračovat tam, což způsobí velké nepříjemnosti. Situaci komplikuje hlavně to, že Německo si svoje občany chrání a nevydává je do zahraničí.

V reakci na to Beckerův advokát Jonathan Caplan uvedl, že obviněný je mezinárodní celebritou a je „extrémně absurdní“ si myslet , že by mohl jet do Německa nebo kamkoli jinam, aby se vyhnul své povinnosti vůči soudu.

Sám Becker však slovy šetřil - promluvil jen proto, aby potvrdil své jméno, věk a adresu.

52letý bývalý tenista byl propuštěn na kauci s požadavkem, aby si jeho právníci ponechali Beckerův cestovní pas, pokud nepotřebuje kvůli práci vycestovat.

Další jednání, které by se mělo konat 22. října v Southwarku, může být přemístěno do Old Bailey, píše The Times.

Reklama

Doporučované