Hlavní obsah

Teplická botanická musí zavřít, novou výstavu ukáže po uvolnění

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Teplická botanická zahrada dnes zahájila výstavu Día de los Muertos, která ukazuje, jak se v Mexiku slaví Den mrtvých, obdoba Dušiček. Situaci jí ale zkomplikovala nová vládní opatření proti šíření koronaviru.

Článek

Dodneška byly botanické zahrady jedny z mála otevřených institucí. Od čtvrtka ale musí podle nových opatření zavřít. Pracovnice zahrady ČTK řekla, že výstava bude pokračovat i po skončení opatření proti šíření koronaviru. Ředitel instituce Petr Šíla ČTK informoval, že se bude snažit výstavu zprostředkovat i on-line.

„Máme natočené krátké promo video o výstavě. V případě, že se na nás bude vztahovat jakékoli restriktivní opatření, výstavu se budeme snažit maximálně zprostředkovat všem prostřednictvím sociálních sítí a našich nových webových stránek,“ řekl Šíla o výstavě, která kromě tematické výzdoby seznamuje návštěvníky s deseti osobnostmi české přírodovědy.

„V Mexiku o těchto svátcích vlastně mrtvé oslavují a vítají duchy u sebe doma. Jedním z nejdůležitějších mexických symbolů při Día de los Muertos jsou právě lebky. Tento motiv slaví také velikou oblibu za hranicemi Mexika a rozvinul se tak do uměleckého stylu líčení obvykle kombinovaného s květinami, pestrými barvami nebo korálky,“ píše o výstavě botanická zahrada na svém webu.

Expozice se připravovala od prázdnin, s největší intenzitou se jí pracovníci věnovali poslední měsíc. Mexické velvyslanectví zahradě půjčilo fotografie s názvem Hanal Pixan, Den mrtvých. Návštěvníci si je mohli prohlédnout ve vstupní hale. Součástí výstavy měly být i přednášky, kvůli vládním restrikcím budou na sociálních sítích ve formě videa. „Aby naši návštěvníci o přednášku nepřišli a mohli si ji pustit i třeba příští rok,“ vysvětlil Šíla.

Návštěvníků dnes do botanické zahrady přišlo oproti jiným dnům víc, zjistila ČTK. Otevírací doba se totiž kvůli výstavě prodloužila o dvě hodiny do 19:00. Lidé měli roušky a dodržovali rozestupy.

Návštěvnost je od zavedení nouzového stavu nižší. „Prvním faktem je, že v minulém týdnu bylo velmi nepříznivé počasí. Druhým, že spousta lidí se domnívá, že máme zavřeno, přestože vcelku intenzivně informujeme o všech našich aktivitách,“ řekl Šíla. V září byla návštěvnost v průměru o 600 návštěvníků vyšší než za roky 2007 až 2019. „V říjnu máme k dnešnímu dni návštěvnost 855 osob. Průměrná měsíční říjnová návštěvnost je 2407,“ dodal ředitel.

Reklama

Doporučované