Hlavní obsah

Teploty v USA rostou do extrémů. Některá letadla nemůžou v horkém vzduchu vzlétnout

Letiště kvůli horku ruší některé letyVideo: Reuters

 

Reklama

Kvůli teplotám na západě USA bylo v úterý ve Phoenixu zrušeno více než čtyřicet letů.

Článek

Předpověď počasí pro arizonský Phoenix naznačuje, že teploty by mohly dosáhnout až 120 F, tedy 49 °C, což je vyšší než provozní teplota některých letadel. Dosavadní teplotní rekord ve Phoenixu je jen o něco málo vyšší, 50 °C,  které meteorologové naměřili 26. června 1990. Některé aerolinky z důvodu vysokých teplot zrušily své lety.

Tamní zpravodajská stanice Fox News ve Phoenixu uvedla, že zrušení většinou ovlivnilo regionální lety, které obsluhují menší letadla, jež mají maximální provozní teplotu kolem 48 °C. Zrušené lety byly naplánovány na odlet mezi třetí a šestou hodinou odpolední.

Proč brání horko létání?

Při vyšších teplotách má vzduch nižší hustotu, což narušuje základní princip létání. Motory letadla potřebují generovat více tahu, než se dostanou do vzduchu. To může být problém na letištích, která disponují kratšími ranvejemi.

Mnoho zemí na Blízkém východě a některá letiště umístěná ve vysoké nadmořské výšce v Jižní Americe proto často plánují dlouhé lety na večer nebo noc, kdy je chladněji.

Velká letadla vysoké teploty neovlivňují. Jde například o letadla Boeing 747 nebo Airbus, která mají vyšší provozní teplotu. Ta by měla fungovat až do 126 - 127 F (53 °C).

Reklama

Související témata:

Doporučované