Hlavní obsah

„Teror, který jsme nezažili od stalinismu.“ Cichanouská vystoupila v Senátu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Představitelka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská vystoupila v českém Senátu.

Reklama

Lídryně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská po setkání s nejvyššími českými politickými představiteli vystoupila s projevem v horní komoře parlamentu.

Článek

„Vážená paní Cichanouská, (…) před několika týdny jsme na senátní schůzi schválili pozvání představitelky běloruské opozice a dnes tu s námi Svjatlana Cichanouská sedí,“ přivítal předseda českého Senátu Miloš Vystrčil Cichanouskou na středečním jednání.

Cichanouská vystoupila před českými senátory s projevem, ve kterém vyzvala k podpoře běloruské občanské společnosti, přijetí sankcí vůči režimu, ale i k označení režimních běloruských bezpečnostních složek za teroristické organizace.

„Zvyšte podporu občanské společnosti, podporujte nezávislá média. Rozšiřujte programy pro studenty a novináře. Podporujte umělecké projekty, které napomáhají porozumění,“ řekla Cichanouská.

Rozhovor se Svjatlanou Cichanouskou pro Seznam Zprávy

Připomněla především podobnosti mezi českými a běloruskými dějinami. Podle Cichanouské se Češi dokážou díky zkušenostem z roku 1989 vcítit do běloruské situace. Jmenovala také oběti a i ty, kteří se na protest vůči režimu rozhodli vzít si vlastní život. To srovnala s osudem Jana Palacha.

„Člověk je svobodný, když má hlas,“ prohlásila Cichanouská a dodala, že po prezidentských volbách na touhu hlas projevit odpověděl režim terorem, který země nezažila od dob stalinismu.

Solidarita mi dává nové síly a víru, že náš boj je dílem vítězů. Praha znamená v běloruštině touhu, prahnutí. A my prahneme po spravedlnosti, pravdě a svobodě.
Svjatlana Cichanouská

Následovala diskuse v Senátu, během které české senátorky kladly Svjatlaně Cichanouské dotazy. Ty směřovaly zejména na podmínky v běloruských věznicích pro politické vězně.

Právě na pozvání předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) přijela Cichanouská do Česka. S Vystrčilem se běloruská politička sešla již v neděli, v den, kdy dorazila do Prahy z jejího litevského exilu. V pondělí se poté sešli na oficiálním jednání přímo na senátní půdě.

Na budově Senátu visí červenobílá běloruská vlajka nezávislé republiky. Horní komora parlamentu Cichanouskou přivítala jako prezidentku, přestože podle oficiálních výsledků voleb zvítězil Alexandr Lukašenko. Země Evropské unie a další demokratické státy však Lukašenkovo údajné vítězství neakceptovaly a volby považují za zmanipulované.

Od loňského srpna běloruská občanská společnost bojuje za svobodné volby. Cichanouská stejnou dobu žije ve Vilniusu, kde je v nuceném exilu. Jedná z představiteli demokratických států a vyjednává podporu pro běloruskou opozici.

V úterý se Cichanouská sešla s prezidentem Milošem Zemanem. Ten političce vyjádřil osobní podporu a ocenil její odvahu v boji s posledním evropským diktátorem. Zeman ji přijal na zámku v Lánech.

Odpoledne ve stejný den se představitelka běloruské opozice sešla také s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Mluvili spolu v Hrzánském paláci, a to o možné pomoci pro opozici, jako je třeba přijetí běloruských studentů nebo zraněných. Cichanouská ocenila českou pomoc, například program ministerstva vnitra Medevac, který přijal zraněné Bělorusy do českých nemocnic.

Reklama

Doporučované